Pieters onderzocht meer dan vijfhonderd jongeren tussen de 12 en 15 jaar oud. Op twee verschillende momenten, met ongeveer een jaar ertussen, peilde ze of de jongeren slaapproblemen hadden. Bij de tweede meting ondervroeg ze hen ook over alcohol- en drugsgebruik. Pieters vond een direct verband tussen slecht slapen en middelengebuik: jongeren die bij de eerste meting aangaven slaapproblemen te hebben, gebruikten het jaar daarop meer alcohol en drugs. Andere factoren, zoals emotionele problemen, waren niet van invloed op dit verband.
De vermoedelijke reden dat slecht slapende jongeren meer verdovende middelen gebruiken, is volgens Pieters dat slapeloosheid kan leiden tot ontremd gedrag. Zo is er in ander onderzoek ook een verband tussen slapeloosheid en te veel eten gevonden. Op een fMRI-scan was te zien dat dat kwam door veranderingen die optreden in het beloningssysteem in de hersenen.
Goed slapen is dus heel belangrijk. Pieters heeft wel een paar tips op dat gebied: 'Tablets en smartphones en andere technologie met blauw verlichte schermen zorgen ervoor dat je pas later moe wordt. Dus waarschuw leerlingen ze liever niet 's avonds laat te gebruiken. Ook vaste bedtijden zijn verstandig. En niet te grote verschillen in bedtijden doordeweeks en in het weekend.' Ach, iedere docent kent het wel, die slaperige gezichtjes op maandagochtend.
Sara Pieters, States of Consciousnes: new perspectives on the relation between sleep, cognition and alcohol use in adolescence.
Tekst Maite de Jong, stagiaire.
Gepubliceerd op 19 mei 2015
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven