Nieuws

Pabo wil af van slecht presterende mbo'er

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 10-03-2014 Gewijzigd op 18-10-2016
Pabo-opleidingen moeten de mogelijkheid krijgen om mbo'ers te weren. Studenten zouden een toelatingstoets moeten doen, waardoor ondermaatse kandidaten niet kunnen instromen. Dat schrijft de Vereniging Hogescholen (VH, de vroegere HBO-raad) vandaag in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Bijna de helft van de mbo'ers die aan een pabo-opleiding beginnen, lukt het niet het diploma te behalen. Onacceptabel, vindt de VH. Volgens de hogescholen stromen er te veel studenten in met een gebrekkig kennisniveau, waardoor het de pabo's moeilijk wordt gemaakt goede docenten op te leiden.

Er gaat veel tijd en energie zitten in het bijspijkeren van mbo'ers die het niveau niet goed kunnen bijbenen, maar het resultaat van die inspanningen laat nog altijd te wensen over. Van de mbo'ers die instromen op de pabo slaagt maar een kwart in één keer voor de verplichte rekentoets. Bijna de helft weet de toets ook na twee herkansingen niet te halen en krijgt aan het eind van het eerste jaar een bindend negatief studieadvies.

De VH pleit er daarom voor de taal- en rekentoets nog voor toelating tot de opleiding af te nemen, in plaats van in het eerste jaar. Daarmee zouden pabo-opleidingen studenten met een te laag niveau kunnen weren.

Click here to revoke the Cookie consent