Onderzoek

Ons juninummer wil je niet missen!

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 20-05-2016 Gewijzigd op 02-11-2016
Rond 6 juni ligt het in de brievenbus, maar hier is alvast een voorproefje van het juninummer van Didactief. In dit nummer: onderwijs-achterstandenbeleid, 5 tips om leerlingen beter te leren schrijven, hoogleraar Monique Volman over ontwikkelingsgericht onderwijs en nog veel meer!

5 tips om leerlingen beter te leren schrijven
Slecht geformuleerde zinnen, zinnen zonder verband of onvoldoende uitleg. 'U begrijpt toch wel wat ik bedoel, meneer?' In het juninummer van Didactief geven onderzoekers 5 tips om leerlingen te helpen betere teksten in te leveren.

Onderwijsachterstandenbeleid: wat heeft het opgeleverd?
De gewichtenregeling (je weet wel, extra geld voor achterstandsleerlingen) staat ter discussie. Deze zomer wordt een aanpassing verwacht. Didactief kijkt terug: wat heeft decennia onderwijsachterstandenbeleid opgeleverd? En wat moet er anders?

Ontwikkelingsgericht onderwijs: zo moet het
Misverstanden zijn er volop rond ontwikkelingsgericht onderwijs. OGO-hoogleraar Monique Volman ruimt ze uit de weg: kinderen komen op school om gemotiveerd te raken, letterlijk motieven te ontwikkelen om iets te willen en iets te doen. En soms gaat dat van auw. Leren is: hoe pijnlijker, hoe beter.

Voor- en vroegschoolse educatie: het lijkt te werken
Maanden wordt er al naar uitgekeken: de resultaten van het cohort-onderzoek Pre-Cool naar voor- en vroegschoolse educatie. Eindelijk lijkt er nu een gematigd positief effect aantoonbaar. Annemiek Veen doet verslag.

En verder?
• Aandacht voor het nieuwe boek van onze columnist (en hoogleraar) Sjoerd Karsten: De hoofdstroom in de Nederlandse onderwijsdelta. Een nuchtere balans van het mbo. Met kortingsbon!
• Onderzoek naar formatief toetsen: hoe doen we dat en doen we het wel goed?
• Een nieuwe aflevering in de fotodocumentaire 100 jaar onderwijsvrijheid: Werkplaats Kindergemeenschap Kees Boeke in Bilthoven.
• De column over onderwijsgeschiedenis door hoogleraar Sjoerd Karsten.
• Hoogleraar Onderwijspsychologie Paul Kirschner over deliberate practice.

Het juninummer van Didactief verschijnt omstreeks 6 juni.

Het actuele juninummer niet missen, maar nog geen abonnee?
Neem vóór maandag 23 mei 16:00 uur een abonnement, dan krijg je dit nummer thuis.

Profiteer van de speciale aanbieding:

Didactief: het 1ste jaar voor slechts € 37,50 (i.p.v. € 58,50) + cadeaus t.w.v. minimaal € 48,-!

Geïnteresseerd in een collectief abonnement? Kijk hier.

20 mei 2016

Click here to revoke the Cookie consent