Nieuws

OCW stuurt op particuliere cijfers

Tekst Monique Marreveld
Gepubliceerd op 20-02-2020 Gewijzigd op 20-02-2020
Beeld Shutterstock, Remco Schoppert
De situatie rond het lerarentekort is inderdaad ‘best zorgelijk’, aldus minister Arie Slob van OCW tijdens het Kamerdebat op 19 februari. Maar neemt hij de huidige crisis serieus genoeg? De Tweede Kamer spreekt onbegrip uit over de manier waarop Slob het lerarentekort in beeld probeert te krijgen.

Het duurt te lang, dat is de crux van de kritiek van de Tweede Kamer. Waarom verzamelt OCW niet structureel en compleet de cijfers over het lerarentekort? De nieuwste cijfers over de onderwijsarbeidsmarkt van OCW dateren van 1 oktober 2018. En daar is minister Slob best trots op. Want normaal gesproken zijn ze zelfs twee jaar oud op het moment dat ze (jaarlijks) worden overhandigd aan de volksvertegenwoordiging. Het is niet goed genoeg, vinden Kamerleden.

De meest recente cijfers over het lerarentekort komen van Eddy Erkelens, leraar in groep 8 van basisschool Eben-Haëzer te Polsbroek. Hij brengt op persoonlijk initiatief het lerarentekort in kaart; via zijn site https://lerarentekortisnu.nl/  waar scholen een melding kunnen doen. Inmiddels werkt hij ook samen met een aantal regionale omroepen die een meldpunt hebben gestart.

‘Best gek’ zegt Peter Kwint (SP), dat je informatie die je nodig hebt voor je beleid laat verzamelen door anderen. Hij verwoordt een gevoel dat bij veel Kamerleden leeft. Maar voorlopig staan wet- en regelgeving in de weg volgens Slob. Het ministerie kan scholen niet zomaar tussentijds dwingen dit soort cijfers met de overheid te delen. De minister maakt echter van de nood een deugd, zegt hij, door samen te werken met Erkelens om deze particuliere website te ‘verbeteren’. Nu wordt zij volgens de minister maar door 5% van de scholen gebruikt, dat kan beter.

‘Verbeteren is een groot woord,’ zegt Erkelens desgevraagd, ‘het gaat meer om het categoriseren van zaken. Ik heb meerdere malen met een beleidsmedewerker van OCW gesproken hierover. Er zijn kleine aanpassingen geweest, bijvoorbeeld door “werkdrukgelden-persoon” weg te halen en een scheiding te maken tussen oplossingen die wettelijk wel en niet zijn toegestaan. Ook een parttimer die een extra dag terugkomt, is geen aanwijzing voor het lerarentekort, want dan is er toch iemand. Daar heeft OCW wel een punt.’ Erkelens mag voor dit werk uren declareren bij OCW.

Slob heeft het tegen de Kamer ook over dubbelingen en het niet up to date zijn van de site. Erkelens: ‘Dubbelingen worden al elke nacht automatisch verwijderd. Al sinds maart 2018 of zo. Momenteel (februari 2020) is het bereik inderdaad 4 tot 5%. Maar dat is veel meer geweest tijdens de pieken; zo rond de 30%.’ OCW zal volgens afspraak met Erkelens per 1 maart via internet, sociale media en PO-raad en AVS scholen oproepen hun lerarentekort te melden op https://lerarentekortisnu.nl/ .

Click here to revoke the Cookie consent