Het Onderwijsmuseum zet op korte termijn de gesprekken voort met zowel de gemeente als het ministerie, maar heeft daar geen hoge verwachtingen van. ‘Hoewel beide besluiten nog door respectievelijk de gemeenteraad en de Tweede Kamer moeten worden bekrachtigd, is er geen reden om aan te nemen dat deze anders zullen uitvallen dan reeds met het museum gedeeld,’ stelt het Onderwijsmuseum in een persbericht.
Het Onderwijsmuseum blijft voorlopig open voor bezoekers. Wel zullen de activiteiten worden afgebouwd. Bovendien wordt onderzocht hoe de collectie kan worden behouden, evenals de opgebouwde expertise en het netwerk van het museum op het gebied van onderwijserfgoed en onderwijsgeschiedenis. Het museum verwacht eind mei 2025 meer te kunnen bekendmaken over de stand van zaken.
Het Onderwijsmuseum stelt dat het al jaren een uitdaging is om met beperkte budgetten tentoonstellingen te houden. Het museum ontvangt jaarlijks gemiddeld 30.000 bezoekers, waarvan meer dan 7.000 scholieren.
Het Nationaal Onderwijsmuseum stelt dat de omvangrijke collectie onderwijserfgoed een onmiskenbare rol in het bewaren en delen van de geschiedenis van het onderwijs. ‘De collectie is van essentieel belang voor de manier waarop we onderwijsbeleid kunnen vormgeven en innoveren. Het laat niet alleen zien hóe en wat we vroeger leerden, maar ook waarom. Het biedt inzicht over hoe maatschappelijke ontwikkelingen het onderwijs hebben gevormd en geeft daarmee duiding aan de ontwikkelingen van vandaag. Sluiting van het Nationaal Onderwijsmuseum betekent niet alleen het verlies van een uniek museum, maar ook het verdwijnen van een kenniscentrum voor onderwijsprofessionals en beleidsmakers.’
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven