Nieuws

Naar school in Nepal

Tekst Stijn Rademaker
Gepubliceerd op 22-11-2022 Gewijzigd op 22-11-2022
Beeld Stijn Rademaker
Fotograaf Stijn Rademaker maakte onlangs een wandeltocht in Nepal. Hij ontmoette er Karuna (14), onderweg weg van school naar huis, anderhalf uur lopen.

Met een rugzak vol schoolboeken loopt Karuna (14) in haar schooluniform over een bergpad naar huis. Ze heeft er al een uur op zitten. Nog een half uur te gaan.

‘No problem sir. Ik doe dit al jaren.’

Karuna woont in Sikha, een afgelegen Nepalees dorp hoog in de Himalaya. In gebroken Engels praat ze enthousiast over haar toekomst.

‘Als ik klaar ben met school, wil ik gaan studeren in Kathmandu of Pokhara. Ik wil arts worden en daarna in het buitenland werken.’

Nepal is één van de armste landen ter wereld. De centrale overheid, het lokale bestuur en de politie zijn niet altijd betrouwbaar. Corruptie is een groot probleem. Begrijpelijk dat mensen die de juiste kansen krijgen naar het buitenland trekken.

Publieke scholen zijn in Nepal gratis toegankelijk voor iedereen. Maar hoewel kinderen leerplichtig zijn vanaf 4 jaar, gaat een zeer groot deel van hen niet naar school. In rurale gebieden is de school, zoals die van Karuna, vaak ver weg. Maar vaker nog werken kinderen mee om de eindjes voor het gezin aan elkaar te knopen. Vanzelfsprekend als je weet dat in de Nepalese cultuur het welzijn van de familie bovenaan staat. Sowieso is zorgen voor de ander een groot goed. Kinderen van ouders die meer te besteden hebben of kinderen die een beurs (vaak donaties uit het buitenland) ontvangen, gaan naar private scholen. Het onderwijs dat daar wordt aangeboden, is van hogere kwaliteit. Deze scholen vind je vooral in verstedelijkte gebieden.

Karuna loopt naar een huis opgetrokken uit hout, bamboe en golfplaten. Een toompje kippen stuift uiteen, als ze het hek opent. Ze draait zich om en zwaait. ‘Where you live sir? I come work in your country.’ Van The Netherlands of Holland heeft ze nog niet eerder gehoord. Maar ze ziet gouden bergen, hoger dan de Mount Everest.

Click here to revoke the Cookie consent