Nieuws

Minder inschrijvingen door onzekerheid stufi

Tekst Masja Lebouille
Gepubliceerd op 22-03-2022 Gewijzigd op 22-03-2022
Beeld Stijn Rademaker
Er hebben zich tot dusver fors minder studenten aangemeld voor hogescholen, met name voor leraren- en zorgopleidingen. Een veelgenoemde reden is onzekerheid over de studiefinanciering.

Het is pas maart, maar veel hogescholen hebben nu al minder inschrijvingen dan ze normaal gesproken rond deze tijd hebben. Het gaat om 10 procent minder animo voor lerarenopleidingen en 5 procent minder voor opleidingen in de zorg, rapporteert hogescholenkoepel Vereniging Hogescholen. Dat zijn dus juist de sectoren waar we ons grotere personeelstekorten niet kunnen permitteren.

Onzekerheid rondom de studiefinanciering is waarschijnlijk de belangrijkste reden voor de tegenvallende aanmeldingen, schrijft Trouw. Het huidige leenstelsel wordt in 2023-2024 afgeschaft, waarna er weer een beurs komt, maar het is nog onduidelijk hoe dat er precies uit gaat zien. Ook is niet helder hoeveel compensatie huidige studenten zullen ontvangen. Het kabinet trok daarvoor 1 miljard euro uit, maar in een motie vroeg de Eerste Kamer om meer. Ook studenten lieten van zich horen: op het Museumplein protesteerden ze tegen het eenmalige bedrag van €1000,-, een schijntje vergeleken bij de pakweg €14000,- die ze misliepen na vier jaar studeren.

Uni’s merken geen verschil

In tegenstelling tot hogescholen, rapporteren universiteiten nog geen verschil in het aantal aanmeldingen. Omdat de inschrijfdeadline nog niet is verstreken, zijn bovenstaande cijfers nog niet definitief en kan er nog worden ingegrepen. Meer duidelijkheid over studiefinanciering zou bijvoorbeeld kunnen zorgen voor een inhaalslag. Minister Dijkgraaf zal op korte termijn komen met een reactie, beloofde een woordvoerder van OCW aan Trouw.


Op het Museumplein in Amsterdam protesteerden duizenden studenten voor een volledige compensatie van de misgelopen basisbeurs (5 februari 2022).

Wil je meer lezen over het lerarentekort? Lees bijvoorbeeld deze column van Louise Elffers, over voorspellingen die uitgaan van een vertienvoudiging van het lerarentekort in het primair onderwijs in de komende tien jaar.

Verder lezen

1 Een lerarentekort, zegt u?
2 Lerarentekort
3 Hoger salaris is oplossing voor lerarentekort

Click here to revoke the Cookie consent