Onderzoek

Meer Engels op de basisschool

Tekst Barneveld
Gepubliceerd op 13-01-2014 Gewijzigd op 24-10-2016
'Nederlandse kinderen zullen hun brood later verdienen in een wereld waarin het meer dan ooit van belang is dat ze naast Nederlands goed Engels spreken.' Dat zei staatssecretaris Dekker vorige week bij de lancering van een proef met tweetalig onderwijs (tto) in het po.

Twaalf basisscholen beginnen dit schooljaar met tto: ze gaan vanaf de kleuterschool maximaal de helft van hun instructie in het Engels geven – dus ook vakken als geschiedenis, gym en aardrijkskunde.

De tto-pilot lijkt niet op zichzelf te staan: over de hele linie komt er in het basisonderwijs steeds meer aandacht voor Engels. Dat blijkt uit cijfers van het Cito, dat onlangs het rapport Balans van het Engels aan het einde van de basisschool publiceerde. In 2012 besteedden scholen in groep 8 gemiddeld 20% meer tijd aan Engels dan in 2006; in groep 7 was een stijging van 10% te zien.

Die extra aandacht heeft ook invloed op de prestaties: leerlingen uit groep 8 scoorden in 2012 iets beter op lezen en woordenschat dan in 2006, hoewel de spreek- en luistervaardigheid op hetzelfde niveau bleven. Daarnaast zijn leerlingen Engels leuker gaan vinden: bijna 40% vond het in 2012 een leuk vak, tegen 36% zes jaar eerder. Opvallend is dat die score lager is bij leerlingen vroeg vreemdetalenonderwijs (vvto) hebben gevolgd. Van de achtstegroepers die al in groep 1 met Engels zijn begonnen, gaf maar 29% aan Engels een leuk vak te vinden.

Verder lezen? Binnenkort in ons januari-februarinummer: een interview met hoogleraar Tweetalig Onderwijs Rick de Graaff. Over de meerwaarde van tto, het belang van scaffolding en het koppelen van taal- en vakonderwijs.

13 januari 2014

Click here to revoke the Cookie consent