Nieuws

Daisy Mertens in de race voor Global Teacher Prize

Tekst Kirsten de Boer
Gepubliceerd op 21-02-2019 Gewijzigd op 21-02-2019
Beeld Daisy Mertens
De Australische acteur Hugh Jackman kondigde afgelopen nacht in een speciaal filmpje de tien finalisten voor de Global Teacher Prize 2019 aan. Onder hen de Nederlandse Daisy Mertens.

De Global Teacher Prize wordt sinds 2014 uitgereikt tijdens het jaarlijkse Global Education & Skills Forum in Dubai, georganiseerd door de Varkey Foundation. Een prijs die het winnen waard is, want de gelukkige ontvangt een bedrag van maar liefst een miljoen dollar. Van de 10 duizend inzendingen uit 179 landen van over de hele wereld zijn na een shortlist van 50 kandidaten nu tien finalisten overgebleven. Een van hen is de Nederlandse Daisy Mertens, werkzaam op basisschool De Vuurvogel in Helmond (zie ook de aflevering van De Biotoop van Daisy Mertens).

In het speciale aankondigingsfilmpje, dat precies om middernacht (GMT) werd gelanceerd, vertelt Jackman dat hij vroeger graag een superheld wilde zijn. Dat is hem zeker gelukt, maar ondertussen heeft hij zich gerealiseerd dat filmkarakters zoals Wolverine niet de echte helden zijn: ‘Dat zijn leraren. Zij veranderen de wereld.’ Onder de tien genomineerden zijn een docent maatschappijleer uit Georgië, een muziekleraar van een basisschool in de Bronx (New York) en een leerkracht Engels en ICT van een basisschool in Japan.

Wat Daisy een van die helden maakt, aldus de organisatie, is haar inzet voor haar diverse groep leerlingen: op de school zitten leerlingen van zo’n dertig nationaliteiten en de verschillen in leerniveau zijn groot. De school staat in een diverse wijk en veel leerlingen hebben het niet zo breed als kinderen in meer welgestelde buurten. Dat kan leiden tot ongelijke kansen. Daisy doet er alles aan haar leerlingen die kansen wél te bieden: ze laat hen zelf onderzoeksprojecten opzetten, zoals het ontwerpen van een duurzaam attractiepark, en probeert zo hun intrinsieke motivatie te vergroten. Ook organiseert ze projecten over cultuur, religie en duurzaamheid in de klas. In 2016 werd ze met haar initiatieven al Basisschoolleraar van het Jaar.

Daisy voelt zich ‘sprakeloos, overweldigd en vereerd’, laat ze vanmorgen op Twitter weten. De winnaar van de Global Teacher Prize 2019 wordt bekend gemaakt tijdens het congres in Dubai, op 24 maart. Vorig jaar won de Britse Andria Zafirakou, die zich eveneens sterk maakt voor kansarme leerlingen op haar school in Londen.

Kijk voor meer info, o.a. over alle finalisten, op http://www.globalteacherprize.org.

Lees ook de aflevering van De Biotoop van Daisy Mertens.

 

Verder lezen

1 In de biotoop van Daisy Mertens

Click here to revoke the Cookie consent