Recensies

Leestips Helma Koomen

Tekst Helma Koomen
Gepubliceerd op 26-01-2023 Gewijzigd op 17-01-2023
Helma Koomen geeft leestips. In het dagelijks leven is ze hoogleraar Professionele pedagogische relaties op de Kohnstammleerstoel van de Universiteit van Amsterdam. Didactief interviewde haar in januari 2023 over gedrag in de klas.

De gelukkige klas

Dit boek was, samen met Schoolland, de eerste inspiratiebron voor mijn latere onderzoeksonderwerp: de leerling-leerkrachtrelatie. Beide romans bestaan uit dagboeknotities van een schoolmeester over dezelfde klas, waarbij de relatie met iedere leerling voor hem een apart verhaal wordt. Een ouderwets boek met een hedendaagse boodschap.

Theo Thijssen, De gelukkige klas. Astoria Uitgeverij, 2014 (gemoderniseerde versie; 1e druk 1926). € 15,49.

 

Het warmtefort

Nooit heb ik invoelbaarder beschreven gezien hoe leerkrachten voor kinderen de functie van veilige haven en veilige basis kunnen vervullen dan in dit autobiografische Boekenweekessay. De titel verwijst naar de ervaring van echt gezien worden door de juffen van de basisschool, wat de auteur vanwege een traumatische vroege kindertijd nodig had om te kunnen overleven.

Marieke Lucas Rijneveld, Het warmtefort. Stichting CPNB, Boekenweekessay 2022. € 11,95.

 

Gehechtheid

De inzichten uit de gehechtheidstheorie zijn voor een belangrijk deel gebaseerd op het vroege ethologische onderzoek bij mensapen. Frans de Waal schrijft onnavolgbaar over de sociale interactie, vriendschap, samenwerking, dominantie en ouderlijke zorg en bijbehorende emoties bij mensapen. In dit boek brengt hij deze thema’s in verband met man-vrouwverschillen.

Frans de Waal, Anders. Gender door de ogen van een primatoloog. Atlas Contact, 2022. € 24,99.

 

Lees ook het interview met Helma Koomen.

Click here to revoke the Cookie consent