Onderzoek

Jongeren nog altijd vaak slachtoffer van cyberpesten

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 17-08-2015 Gewijzigd op 12-12-2016
In Nederland wordt ruim 11 procent van de jongeren tussen 15 en 18 jaar weleens online gepest. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De meest voorkomende vorm van cyberpesten onder deze groep jongeren is laster: bijna vijf procent van hen krijgt daarmee te maken. Voorbeelden van laster zijn het plaatsen van kwetsende teksten op profielen voor sociale media, of het online verspreiden van bezwarende foto's en filmpjes. Maar ook andere vormen van cyberpesten, zoals stalken en bedreiging, komen veel voor.

Bij zo'n tweederde van de jongeren die geconfronteerd worden met cyberpesten is de dader een bekende. Vaak gaat het om een studiegenoot of collega. Daarnaast worden ex-partners en buurtgenoten worden regelmatig als daders genoemd.

In hogere leeftijdsgroepen ligt het percentage mensen dat slachtoffer is van cyberpesten overigens lager: van de jongeren tussen de 18 en 21 jaar wordt ruim 7 procent online gepest, in de leeftijdscategorie van 21 tot 25 jaar is dat 5 procent.

Het CBS houdt sinds drie jaar de cijfers over online pesten bij. Daaruit blijkt dat het aantal meldingen van cyberpesten in de afgelopen jaren niet is afgenomen.

 

17 augustus 2015

Cyberpesten CBS

Click here to revoke the Cookie consent