Onderzoek

Humor helpt peuters leren

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 18-09-2015 Gewijzigd op 25-09-2016
Humor is belangrijk in het leerproces van jonge kinderen, blijkt uit een Franse studie. Peuters die aan het lachen worden gemaakt, pikken nieuwe vaardigheden sneller op.

Uit eerder onderzoek was al gebleken dat humor het leren van oudere kinderen kan stimuleren, maar of datzelfde effect ook voor peuters geldt, was nog niet onderzocht. Wetenschappers van twee Parijse universiteiten brachten daar verandering in. Ze lieten zeventig kinderen van rond de achttien maanden oud, verdeeld over twee groepen, meedoen aan een experiment. De kinderen kregen een volwassene te zien die met een soort vork een speelgoedeendje pakte. Bij de ene groep begon de volwassene vervolgens met het eendje te spelen, maar bij de andere groep gooide ze het speelgoedbeest meteen na het gepakt te hebben op de grond. Dat laatste maakte veel van de peuters aan het lachen.

Daarna mochten de peuters zelf proberen de speelgoedeend te pakken met de vork, terwijl ze door de onderzoekers werden geobserveerd. Wat bleek? De kinderen die hadden gelachen tijdens het bekijken van de handeling, waren beter in staat deze na te doen dan de kinderen die niet gelachen hadden en kinderen uit de controlegroep (die niet aan het lachen waren gemaakt).

Hoe komt dat? De onderzoekers hebben daar twee mogelijke verklaringen voor. Aan de ene kant kan temperament een rol spelen: kinderen die vaker lachen, zijn misschien meer bezig met hun omgeving, waardoor ze meer geneigd zijn het gedrag van anderen na te bootsen. Maar het verschil kan ook te verklaren zijn aan de hand van processen in het brein, zeggen de onderzoekers: door positieve emoties wordt er meer dopamine en endorfine aangemaakt in de hersenen, wat een positief effect heeft op het leerproces.

18 september 2015

Rana Esseily, Lauriane Rat-Fischer, Eszter Somogyi, Kevin John O'Regan, Jacqueline Fagard. Humour production may enhance observational learning of a new tool-use action in 18-month-old infants. Cognition and Emotion, 2015; 1.

 

Click here to revoke the Cookie consent