Nieuws

Holocaustonderwijs

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 14-03-2014
Scholen zijn verplicht onderwijs te geven over antisemitisme en de Jodenvervolging. Deze onderwerpen zijn namelijk vastgelegd in de kerndoelen voor primair en voortgezet onderwijs. Dat benadrukte minister Asscher van Sociale Zaken deze week in een brief aan de Tweede Kamer.

De aanleiding voor Asschers brief was de ophef die vorig jaar ontstond over een uitzending van het NTR-programma Onbevoegd Gezag. Daarin was te zien hoe Arnhemse scholieren antisemitische uitspraken deden en zich positief uitlieten over de Holocaust. De uitzending riep veel verontwaardiging op en leidde tot een debat in de Tweede Kamer.

In zijn brief laat Asscher nu weten dat onderwijs over de Jodenvervolging is vastgelegd in de kerndoelen. Zowel primair als voortgezet onderwijs moeten in hun geschiedenisonderwijs aandacht besteden aan het tijdvak 'Wereldoorlogen en Holocaust'. Daarnaast komen de Wereldoorlogen voor in de examenprogramma's geschiedenis van vwo, havo en vmbo.

De Inspectie, schrijft Asscher, ziet erop toe dat scholen deze thema's niet uit de weg gaan. Daarnaast controleert de Inspectie of scholen adequaat optreden tegen discriminatie en antisemitisme.

Click here to revoke the Cookie consent