Onderzoek

Hoe ouder, hoe socialer

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 05-12-2017 Gewijzigd op 05-11-2018
Beeld Shutterstock
Me, myself and I. Dat lijkt pubers op het lijf geschreven. Maar Leids onderzoek laat zien dat hun hersenen druk bezig zijn met sociale ontwikkeling. Hechte vriendschappen helpen daarbij.  

De Leidse onderzoeksgroep van Eveline Crone heeft al veel onderzoek gedaan naar pubers en hun hersenontwikkeling. Ontwikkelingspsycholoog Rosa Meuwese voegt daar nu onderzoek aan toe over de ontwikkeling van sociaal gedrag. In een experiment liet ze ruim duizend scholieren een gokspel spelen op de computer. Daarbij konden deelnemers steeds kiezen: de buit eerlijk verdelen met een ander, alles aan de ander geven of juist alles zelf houden. Naarmate jongeren ouder waren, bleken ze steeds meer oog te hebben voor het belang van anderen en hun eigen belang af te wegen tegen dat van de ander.

Van nog eens dertig scholieren bracht ze de sociale relaties in kaart: wie in de klas vind je aardig en wie is je beste vriend? Daarna liet ze hen het gokspelletje ‘kop of munt’ doen, terwijl ze met de MRI-scanner keek naar de activiteit in het beloningscentrum in de hersenen. Zo kon ze zien of jongeren alleen blij zijn als ze zelf winnen of ook als een ander wint. Ze verwachtte dat jongeren die door veel klasgenoten aardig werden gevonden, meer activiteit zouden vertonen als ze geld wonnen voor een ander. Maar ze vond het spiegelbeeld hiervan: kinderen die niet zo aardig werden gevonden, bleken meer activiteit te vertonen in hun beloningscentrum bij winst voor zichzelf.

Sociale vaardigheden verfijnen zich in de omgang met leeftijdgenoten. Vriendschap speelt daarin een belangrijke rol: bij pubers met veel of zeer goede vriendschappen zag Meuwese een snellere ontwikkeling van het sociale brein. / BR

Rosa Meuwese, Me, My Friends, and I. A Neuro-Ecological Perspective on Adolescent Prosocial Development. Proefschrift Universiteit Leiden, 2017.

Dit artikel verscheen in de rubriek 'Onderzoek kort' in Didactief, december 2017.
 

Click here to revoke the Cookie consent