Recensies

Gloeien van leven

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 06-10-2020 Gewijzigd op 18-10-2022
De nieuwe jeugdboekenserie Glow biedt rolmodellen voor jongeren én hun omgeving. Als aftrap een boek met bijzondere interviews.

Al ruim voor #BLM wordt binnen de jeugdliteratuur de discussie over diversiteit gevoerd. Motto is dan vaak: ieder kind of jongere moet zichzelf in een boek kunnen herkennen. Dat geldt niet alleen voor etniciteit, maar ook voor seksualiteit en gender. Begin 2019 lanceerden COC Nederland en De Leescoalitie queerboeken.nl, met een literatuurlijst vol LHBTQIA+-rolmodellen. Op initiatief van jeugdboekenschrijver Edward van de Vendel komt uitgeverij Querido nu met een speciale jeugdboekenreeks in alle kleuren van de regenboog: Glow. Die naam benadrukt dat het niet om probleemboeken gaat, maar om het vieren van liefde, seksualiteit en identiteit.

Zo zoeken jongeren
naar hun identiteit

Als opmaat voor de reeks interviewde Van de Vendel 21 jongeren (16 tot 23 jaar) over ‘alles wat er in hun leven gloeit’. De mooie en intieme gesprekken geven inzicht in hoe jongeren zoekende zijn om hun identiteit vorm te geven. Het gaat over hun drijfveren en zelf mogen bepalen wat wel en niet belangrijk is.
De interviews maken ook duidelijk dat de omgeving soms tegenwerkt. Schrijnend is het verhaal van Marijke. Ze kreeg van leraren op haar reformatorische school te horen dat ‘andersgeaard’ zondig is en als ze dan de moed heeft te zeggen dat ze lesbisch is, gaan ze voor haar bidden.
Van de Vendel schreef over elk interview een gedicht: een bijzondere aanvulling. Dat geldt ook voor de portretten die Floor de Goede tekende bij elk interview. De bundel Gloei gaat daarmee over zoveel meer dan seksualiteit en gender, het gaat over de levens van hedendaagse jongeren en verdient lezing door jongeren én volwassenen in hun omgeving.

Edward van de Vendel en Floor de Goede (ill.), Gloei. Interviews en gedichten. 492 blz. Querido, 2020, € 22,50. Eerste jeugdboeken in de reeks: Als vuur van Sara Lövestam en Dit is best wel een episch liefdesverhaal van Kacen Callender.

Tip: luister nu ook naar Gloei, de podcast. Tien persoonlijke gesprekken met inspirerende gasten over dat wat er gloeit in hun leven. De podcastreeks is te beluisteren via alle podcastapps en www.gloeipodcast.nl.


Dit artikel verscheen in Didactief, oktober 2020.

Click here to revoke the Cookie consent