Onderzoek

Gezonder eten door een prentenboek

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 22-04-2014 Gewijzigd op 24-10-2016
Hoe zorg je ervoor dat kinderen meer wortels en bananen gaan eten? Lees ze voor over personages die gezond eten lekker vinden. Met dat advies komt  Simone de Droog (Radboud Universiteit Nijmegen) naar aanleiding van haar promotieonderzoek.

Jonge kinderen imiteren niet alleen graag het gedrag van vriendjes en vriendinnetjes: ook een personage uit een boek of een ander medium kan imitatiegedrag teweegbrengen. De Droog ontdekte dat het op die manier inzetten van personages ook invloed kan hebben op eetgedrag. Jonge kinderen die samen met hun leraar of ouders een verhaal lezen over een dier dat gek is op wortels, gaan meer wortels eten: zelfs twee keer zoveel als kinderen die daar niet worden voorgelezen.

Om deze kennis in praktijk te brengen, ontwikkelde de onderzoeker met subsidie van NWO de Groentefroetels. Dat zijn dierpersonages die graag groenten en fruit eten en tegelijkertijd allerlei spannende avonturen beleven. De verhalen zijn te lezen via voorleesplaten, prentenboeken en een app. Het doel is om imitatiegedrag te stimuleren en kinderen duidelijk te maken dat het eten van groenten en fruit leuk is, aldus De Droog.

Kijk hier voor meer informatie over de Groentefroetels en het bijbehorende lesprogramma. 

22 april 2014

Click here to revoke the Cookie consent