Onderzoek

Beter denken door bananen te eten

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 17-10-2014 Gewijzigd op 22-10-2016
Het eten van voedingsmiddelen die het aminozuur tyrosine bevatten, zoals soja, perziken en bananen, kan het creatief denken bevorderen. Dat ontdekten cognitief psychologen van de Universiteit Leiden.

Veel mensen leggen een link tussen hun voeding en cognitieve prestaties. De onderzoekers, onder leiding van Lorenza Colzato, waren benieuwd in hoeverre voeding het denkvermogen werkelijk kan beïnvloeden. Ze bekeken of het aminozuur tyrosine het creatief denken kan bevorderen. Tyrosine stimuleert namelijk de productie van dopamine, wat een belangrijk stofje is voor de communicatie in de hersenen.

De onderzoekers maakten twee groepen met proefpersonen. Mensen uit de ene groep dronken een glas sinaasappelsap waaraan twee gram tyrosine was toegevoegd; de anderen dronken een sapje met twee gram placebo. Vervolgens werden de deelnemers getest op de twee hoofdbestanddelen van creativiteit: divergent en convergent denken.

De proefpersonen die het met tyrosine verrijkte sap hadden gedronken, bleken beter te presteren op het gebied van convergent denken. Volgens Colzato is het eten van voedsel waar veel tyrosine in zit dan ook een gezonde manier om het denkvermogen te verbeteren.

Voor wie meteen zijn dieet wil aanpassen: tyrosine zit onder andere in spinazie, soja, eieren, bananen, perziken, amandelen en hüttenkäse.

17 oktober 2014

Click here to revoke the Cookie consent