Nieuws

Gezocht: Vo-scholen voor het welzijn van meiden van 13-15 jaar

Tekst Het HFPM-team
Gepubliceerd op 03-04-2024 Gewijzigd op 03-04-2024
De Hogeschool Rotterdam en de Vrije Universiteit van Amsterdam zoeken scholen die willen deelnemen aan een onderzoek gericht op het voorkomen en verminderen van internaliserende problemen bij jonge meiden, zoals depressie en angst.

Scholen gezocht!


Dankzij samenwerkingen met verschillende scholen hebben we al meer dan 50 aanmeldingen ontvangen. Om voldoende deelnemers te werven, zoeken we meer scholen. Uw school biedt een toegankelijke context voor onderzoek en preventie.


Het probleem

Bijna 40% van de 19-jarige meiden ervaart momenteel depressieve symptomen, en dit percentage neemt jaar op jaar toe. Het is noodzaak om actie te ondernemen en deze trend in het mentale welzijn van meiden en jonge vrouwen te keren. Met de Happy Friends, Positive Minds-interventie (HFPM) willen we meiden leren op een gezonde, positieve manier met hun gevoelens om te gaan en elkaar optimaal te ondersteunen. We hopen dat dit de ontwikkeling van depressie en angst voorkomt of vermindert.
 

Het onderzoek

Het HFPM-team onderzoekt co-rumineren: het samen excessief piekeren. Op deze manier over zorgen, problemen en 'negatieve' emoties praten, kan leiden tot angst en depressie. Uit voorgaande onderzoeken blijkt dit vooral bij meiden een veelvoorkomend probleem. Ons doel is drieledig: 1) co-rumineren van Nederlandse meisjes (13-15 jaar) in kaart brengen, 2) inzicht verkrijgen in welke meiden in het bijzonder kwetsbaar zijn voor de negatieve gevolgen van co-rumineren en 3) testen of de ontwikkelde HFPM-interventie effectief is in het verminderen van zowel co-rumineren als het voorkomen van internaliserende problematiek. 
 

Meedoen?

Neem dan contact met ons op via de mail ([email protected]) of telefonisch op +31634591260. We vertellen u over het onderzoek, het interventieprogramma en wat uw school voor ons kan betekenen. We kijken ernaar uit om samen met uw school te werken aan een positieve verandering in de mentale gezondheid van jonge meiden! Kijk op App je happy voor meer informatie.

Kijk hier voor meer informatie over HFPM en het HFPM-team.

 

Werk je bij een school en zou je graag de hulp of begeleiding van een onderzoeker inschakelen? Of ben je onderzoeker en heb je een bijzonder onderzoeksproject voor scholen in de aanbieding? Stuur je oproep naar [email protected] o.v.v. Didactief Dating.

 

Verder lezen

1 Investeren in mentaal welzijn?
2 Special: Werken aan welbevinden
3 Een mentaal gezonde school

Click here to revoke the Cookie consent