Onderzoek

G4 loopt leeg

Tekst Monique Marreveld
Gepubliceerd op 01-11-2019 Gewijzigd op 04-11-2019
Steeds meer leraren verlaten de G4. Dat blijkt uit cijfers die CentERdata voor het Arbeidsmarktplatform PO heeft geanalyseerd.

In 2017 verlieten 818 leraren Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht en kwamen er 448 voor terug. Vier jaar eerder waren dat er respectievelijk 128 tegen 141. Daarnaast zijn er ook regio’s waar zich meer leraren vestigen dan er vertrekken, zoals in Midden-Gelderland.

Ton Groot Zwaaftink, voorzitter Arbeidsmarktplatform PO, noemt het ‘zorgwekkend dat juist in de grote steden, waar al een groot gebrek is aan leraren, het tekort nog verder groeit. Dat leraren mobieler zijn, is op zich positief. Als zij vertrekken uit steden en regio’s met veel arbeidsmarktproblemen en er te weinig nieuwe leraren voor terugkomen, staan de schoolbesturen daar voor grote vraagstukken. Doordat het onderwijs dan niet meer goed te regelen is voor iedere klas en ieder kind, rest hen geen andere keuze dan noodmaatregelen.’

Over het algemeen zijn leraren mobieler dan een paar jaar geleden. In 2013 veranderde 3,9 procent van het totaal aantal leraren in het primair onderwijs van locatie binnen het eigen schoolbestuur. In 2017 deed 4,7 procent van de leraren dat. Wat ook opvalt, is de stijging van het aantal leraren in Nederland dat overstapt naar een ander schoolbestuur: van 1.163 leraren in 2013 naar 5.414 leraren in 2017. Ton Groot Zwaaftink: ‘Het lerarentekort biedt ook extra baankansen als je ervaringen wilt opdoen op een andere school met mogelijk een andere visie, aanpak en leerlingensamenstelling.’

Mobiele leraren zijn vaak jong en mannen zijn mobieler dan vrouwen. Vaak gaat het om starters met een salaris in de laagste periodieken, maar salaris lijkt geen doorslaggevende reden te zijn: het salaris stijgt over het algemeen niet veel als je binnen een schoolbestuur verandert van locatie of naar een ander schoolbestuur gaat.

Bekijk de factsheet Mobiliteit van leraren in het primair onderwijs nader bekeken. Dit is de link naar het hele onderzoek.

Click here to revoke the Cookie consent