Recensies

Faits divers: digitaal

Tekst Wouter Havinga
Gepubliceerd op 02-08-2023 Gewijzigd op 02-08-2023
Beeld Shutterstock
Ga aan de slag met deze tools om digitale geletterdheid te onderwijzen. Voor het po is er bijvoorbeeld de wereldoriëntatie-Biebbox van Meloo, voor vo Automated Feedback op schrijfvaardigheid van FeedbackFruits.

Kunstig

Het Rijksmuseum neemt de opkomst van digitale kunst serieus. In de gratis apps Rijksmuseum op pootjes en Rijksmuseum op hol maak je het museum op orde in een digitale Minecraft-versie. Leerlingen leren al spelend over insecten, kunst en de tuinen bij het museum. De app vereist MinecraftEdu en is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar. Kijk voor meer informatie op de website van het museum.

 

Versta jij digitaal?

Weet je eigenlijk niet goed wat digitale geletterdheid is, hoe je dit onderwijst en of je zelf wel digitaal geletterd bent? Het handboek digitale geletterdheid vertelt je dit én wat je school eraan kan doen. Handig, voor als de nieuwe kerndoelen die SLO ontwikkelt straks wet worden. Maar het is vooral belangrijk om te voorkomen dat jouw leerlingen digitaal ongeletterd de school verlaten. Denk je maar eens in dat je geen verstand hebt van DigiD, internetbankieren of het online zoeken naar werk. Het boek is een publicatie van Kennisnet en gratis te downloaden.
 

Media & Onderwijs Prijs

Je ziet het overal: jongeren die al fietsend hun smartphone gebruiken. Het mag niet, maar laat zien hoe belangrijk de digitale wereld voor hen is. Haak jij daar als docent in je lessen op in door ze te leren informatie te vinden en op waarde te schatten? Vertel je ze over de positieve én negatieve kanten van internet en sociale media? En zet je in je lessen moderne digitale tools in? Doe dan mee met de Media & Onderwijs Prijs 2023 en schrijf je in via de website.
 

Inspiratie

Wie inspiratie wil opdoen om digitale tools in te zetten in de les, kan terecht bij onze Tool van de week. Je vindt er een uitgebreide en gevarieerde reeks handige tools. Digitaal mindmaps maken? Lees over Popplet. Leerzame spelletjes? Probeer Educaplay. Leerlingen elkaar laten beoordelen? Verdiep je eens in Peergrade. Kijk voor dit en meer moois op didactiefonline.nl.


 

De Biebbox

Digitaal geletterd worden in een veilige omgeving: dat kan met de wereldoriëntatie-Biebbox van Meloo. Naast lessen biedt de Biebbox een voortdurend geüpdatete database met onder meer geschikte afbeeldingen, filmpjes, werkbladen en woordkaarten voor kinderen uit de onder-, midden- en bovenbouw. Leerlingen leren zoeken en bronnen gebruiken en worden zo digitaal vaardiger. De Biebbox sluit aan op het SLO-curriculum voor wereldoriëntatie en is deels naar wens samen te stellen. Kijk op de website Leskracht voor de mogelijkheden. Vanaf € 200,- of € 1,10 per leerling per jaar.
 

Schrijfstijl

Hoe leer je schrijven? Met grote klassen is het geven van feedback op schrijfwerk al gauw een arbeidsintensief klusje. De tool Automated Feedback van FeedbackFruits is een uitkomst, omdat hij doet wat de naam al zegt: hij geeft feedback om studenten betere teksten te laten schrijven. De tool kijkt onder andere naar grammatica, opzet, citeren en de schrijfstijl. Leraren hielpen mee de tool te ontwikkelen. Kijk voor meer informatie op FeedbackFruits.

 

Dit artikel verscheen in de OCW-special Digitaal eigenwijs van Didactief, juni 2023.

Verder lezen

1 Special Digitaal eigenwijs

Click here to revoke the Cookie consent