Nieuws

Eerste Kamer stemt in met centrale eindtoets PO

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 10-12-2013 Gewijzigd op 14-10-2016
De Eerste-Kamerleden van PVV, VVD, PvdA, CDA, D66 en 50PLUS stemden vanmiddag voor de centrale eindtoets PO. Daarmee is deze eindtoets nu vanaf 2015 wettelijk verplicht.

Ook de beide moties-De Bruijn (VVD), ingediend tijdens het plenaire debat in de Eerste Kamer op 3 december, werden, aangenomen. De eerste behelst dat de toets zoveel mogelijk aan het begin van de bij wet genoemde periode - tussen half april en half mei – afgenomen moet worden. De tweede motie heeft te maken met de in de Tweede Kamer al afgedwongen mogelijkheid dat scholen zelf mogen bepalen welke toets ze afnemen, die van Cito of van een alternatieve aanbieder. Een onafhankelijke Expertgroep gaat beoordelen welke toetsen geschikt zijn. Volgens de aangenomen motie worden bij deze groep ook leden vanuit de VO-Raad, de NVO en deskundige hoogleraren betrokken.

Met deze stemming in de Eerste Kamer is het wetsvoorstel definitief. Alle leerlingen in groep 8 moeten vanaf 2015 een verplichte centrale eindtoets voor Nederlandse taal en voor rekenen-wiskunde afleggen. Alle basisscholen zijn verplicht een leerling- en onderwijsvolgsysteem te gebruiken. Facultatief kunnen scholen daarnaast een toets voor wereldoriëntatie (geschiedenis, aardrijkskunde en natuur/biologie) afnemen.

10 december 2013

 

Click here to revoke the Cookie consent