Onderzoek

Een goed ontbijt is het halve werk

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 26-02-2013 Gewijzigd op 22-09-2017
Beeld Frits Dijcks
Een goed ontbijt en dito nachtrust komen schoolprestaties van middelbare scholieren ten goede, blijkt uit onderzoek van Annemarie Boschloo.

Nogal wat adolescenten slaan hun ontbijt over. Dat is niet zo slim. Is het al een weinig gezonde gewoonte, ook de schoolprestaties hebben er onder te lijden. Annemarie Boschloo onderzocht middelbare scholieren in de leeftijd van 12-18 jaar in verschillende studies (variërend van 173-2842 leerlingen) en vond een verband tussen leefstijl en schoolprestaties. Leerlingen die elke ochtend ontbijten, letten beter op in de klas en halen hogere cijfers dan leerlingen die onregelmatig ontbijten. Dat geldt zowel voor meisjes als jongens en voor jonge en oudere adolescenten.

Ook een goede nachtrust werpt zijn vruchten af: uitgeslapen leerlingen kunnen zich beter concentreren, zijn minder impulsief en kunnen beter plannen dan slaperige leerlingen. Boschloo onderzocht ook de invloed van sekse op schoolprestaties van adolescenten. Daar vielen geen harde algemene conclusies over te trekken. Wel bleken meisjes beter in samenwerkingsvaardigheden.

Annemarie Boschloo, Schoolprestaties van adolescenten bekeken vanuit neuropsychologisch perspectief. Proefschrift Vrije Universiteit, 2012.

Click here to revoke the Cookie consent