Nieuws

Dekker gaat vmbo vernieuwen

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 17-12-2014 Gewijzigd op 23-10-2016
Het vmbo is aan vernieuwing toe. De beroepsgerichte vakken moeten worden gemoderniseerd zodat ze beter aansluiten op de regionale arbeidsmarkt. Dat schrijft staatssecretaris Dekker in een brief aan de Tweede Kamer.

Sinds de introductie van het vmbo zijn de beroepsgerichte vakken inhoudelijk nauwelijks aangepast, schrijft Dekker, terwijl het vervolgonderwijs en bedrijfsleven zijn veranderd. Bovendien kampen veel regio's met dalende leerlingenaantallen, waardoor sommige vmbo-scholen moeite hebben alle richtingen aan te bieden die ze willen.

Daarom wil de staatssecretaris dat het vmbo vanaf schooljaar 2016-2017 volgens een nieuwe opzet gaat werken. Leerlingen van de beroepsgerichte leerwegen moeten een profiel gaan kiezen, dat ze verder aanvullen met keuzevakken. Er komen tien profielen, zoals Zorg en welzijn, Economie en ondernemen en Mobiliteit en transport. Dekker trekt 5,5 miljoen euro uit voor professionalisering van de docenten die de vernieuwde beroepsgerichte vakken moeten gaan geven.

Bij de invulling van de keuzevakken moet het regionale bedrijfsleven een belangrijke rol gaan spelen. Ook is het de bedoeling dat scholen meer gaan samenwerken om te zorgen voor een dekkend aanbod aan keuzevakken. Verder moet er meer aandacht komen voor loopbaanori├źntatie, vindt de staatssecretaris. Op dit moment vallen er nog te veel leerlingen uit bij de overgang van vmbo naar mbo.

Click here to revoke the Cookie consent