Recensies

De moed van een beer

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 02-03-2023 Gewijzigd op 04-10-2023
Een meeslepend verhaal met een actueel én tijdloos thema en een onvergetelijke hoofdpersoon: De zoon van de berentemmer heeft het allemaal.

Ze zijn ‘kinderen van de wind’ en genieten bescherming van keizer Sigismund. Dat is wat daddu, Ciprians vader, altijd zegt. Maar die bescherming is ver te zoeken als hun camper het begeeft en dorpsbewoners de Roma-familie met hun beer komen verjagen. Het gezin valt in handen van mensensmokkelaars en na een lange reis belanden ze in een tentenkamp in de Parijse banlieues. Ze moeten met illegale klusjes de reissom terugbetalen. Maar de schuld loopt alleen maar op en hun situatie is uitzichtloos.
Totdat Ciprian tijdens het zakkenrollen in park Luxemburg gefascineerd raakt door het schaakspel. Hij begluurt dagelijks twee vaste spelers en slaat al hun partijtjes in zijn hoofd op. Net zoals voor Beth in de Netflixserie The Queen’s Gambit, betekent zijn schaaktalent een uitweg uit ellendige omstandigheden. Zijn ‘mevrouw Walvis’ en ‘meneer Enorm’ zien niet alleen dit talent, maar ook dat hij en zijn familie hulp nodig hebben.

De juiste mix
van realisme
en kinderlijkheid

Xavier-Laurent Petit beschrijft dit alles met de juiste mix van kinderlijkheid en realisme. Er is ruimte voor dromen en geluk, maar de grimmige werkelijkheid blijft ook aanwezig en de lezer weet heel goed dat Ciprian de gelukkige uitzondering is.
Petit beschrijft op indrukwekkende wijze het belang van hoop en medemenselijkheid. Ook laat hij heel mooi zien hoe Ciprian tussen twee werelden komt te staan, die van de kinderen van de wind en die van kinderen die de wereld ontdekken door te leren lezen. Beide werelden komen ontroerend samen als daddu zijn zoon voor diens eerste schaaktoernooi het mes van de Ursari, de berentemmer, geeft. Met de beer in zijn ziel weet Ciprian dat hij gaat winnen.

Xavier-Laurent Petit, De zoon van de berentemmer. Vertaald uit het Frans door Leny van Grootel. Ploegsma, 2022. € 17,99.

 

Dit artikel verscheen in Didactief, maart 2023.

Click here to revoke the Cookie consent