Recensies

D to go november 2023

Tekst Wouter Havinga
Gepubliceerd op 08-11-2023 Gewijzigd op 14-11-2023
Beeld Shutterstock
Deze maand in D to go: cultuursensitief onderwijs, De Schoolapp, ooggetuigenverslagen uit het verleden en meer.

Verleden

Met korte animatiefilmpjes brengt het Amerikaanse Storycorps de geschiedenis tot leven. In plaats van droge historische feiten, zien en horen je leerlingen in een paar minuten iemand van dichtbij een wereldschokkende gebeurtenis meemaken. Door de emoties in de stem van de ooggetuige is het alsof je er zelf bij bent. Een aanrader als gespreksstarter bij Engels en voor tweetalig onderwijs bij de vakken geschiedenis en maatschappijleer.

Vo. Bekijk gratis.Spel en sport

Wil je meer bewegen met je leerlingen, is er budget voor, maar weet je nog niet wat je met ze kan doen? Bij het bedrijf Sportcorner kun je verzamelboxen kopen voor gymlessen en pleinspelen. Uitleg voor de spellen vind je op de activiteitenkaarten. Elke kleur staat voor een ander soort spel: zo kun je samen, tegen, na en naast elkaar spelen. Leuk als proefpakket.

Po-vo. Te koop via sportcorner.nl, vanaf € 968,-.


Leren plannen

Hoe reken je met breuken? Hoe plak je een band? Je ontdekt het in de handige agenda’s van CitrusPers. Zo kun je bij een opdracht noteren wanneer die af moet zijn. Ook leuk: de Groene Plan Agenda bevat zaaikalenders en informatie over groenten. Handig voor als je een schoolmoestuin wil aanleggen. Of combineer eens een lesje plannen in het po met handschriftonderwijs.

Po-vo. Kijk op citruspers.net voor meer informatie. Bestel tot 1 december 2023 met korting.Ouderbetrokkenheid

Kansengelijkheid begint óók bij ouders. Maar hoe betrek je bijvoorbeeld laaggeletterde ouders bij je school? Vaak willen ze wel, maar weten ze niet hoe ze bijvoorbeeld digitaal informatie kunnen vinden: over de school, hun kind, of activiteiten zoals een schoolreisje. Het spel De Schoolapp van Stichting Lezen en Schrijven maakt deze ouders in drie ronden en een finale digitaal wegwijs. Geschikt voor in een begeleide bijeenkomst.

Po. Meer lezen over De Schoolapp?Cultuursensitief

In Den Haag komen er elke maand vier nieuwkomersklassen bij. Een uitdaging van formaat voor scholen. Wil jij kennismaken met nieuwkomersonderwijs? Luister dan de ISK-podcast van LOWAN met ISK-leraar Tanja Woudenberg en krijg antwoord op vragen als: wat is een ISK, hoe geef ik cultuursensitief onderwijs, en wat gebeurt er als nieuwkomers geen onderwijs kunnen krijgen? Met onder andere Hariëtte Boerboom van LOWAN en Anna de Haan van Pharos.

Vo. Luister gratis via Spotify.

 

#Tagged

Elke maand kunnen jij en je klas kijken naar een nieuwe Film van de Maand. In november: #tagged. De 14-jarige Magali legt haar hele leven vast met haar smartphone. Op een avond drinkt ze te veel en wordt ze wakker op het gras voor haar huis. Langzamerhand komt ze erachter wat haar is overkomen. Een confronterende film over hoe sociale media beïnvloeden hoe je wordt gezien. Met bijbehorend lesmateriaal en kijkvragen.

Vo. Een initiatief van het Nederlands Film Festival, Netwerk Film Educatie, SchoolTV en NPO Start. Gratis te bekijken.

 

 

Dit artikel verscheen in Didactief, november 2023.

Verder lezen

1 Sociale media
2 In de biotoop van José Kenter-Spijk
3 Diversere kijk op geschiedenis
4 Ken je leerlingen
5 Doorbreek cirkel van stilte

Click here to revoke the Cookie consent