Recensies

D to go november 2020

Tekst Hannah Wolff
Gepubliceerd op 10-11-2020 Gewijzigd op 09-11-2020
Elke maand vind je de leukste tips voor in de klas én daarbuiten in D to go. Deze maand: een poscast over wetenschap, digitale museumlessen en nog veel meer!

Een bijzonder oneerlijk spel

Met het bordspel IQ110 gaan vijf leerkrachten uit verschillende achtergronden de strijd aan met kansenongelijkheid in Nederland. Spelers kruipen in de huid van een kind dat begint met de basisschool. Alle kinderen hebben een IQ van rond de 110, maar er zijn verschillen in cultureel, sociaal en psychologisch kapitaal. Aan de hand van verschillende situaties bepalen de spelers samen hoe het spel verloopt; door te moeten overleggen komen de (onbewuste) vooroordelen naar boven. Het doel van het spel is om te ervaren wat onrechtvaardigheid met je doet en welke gevolgen het heeft voor de schoolloopbaan.

Vanaf 10 jaar, € 24,95 (korting bij meer exemplaren). Meer info: iq110.nl.
Online aardrijkskunde leren

Op de website van Seterra vind je ruim tweehonderd gratis aardrijkskundespellen voor in de klas en thuis. De spellen gaan over landen, (hoofd)steden, oceanen en vlaggen in Afrika, Europa, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Azië en Australië. Behalve de continenten is er ook het thema ‘wereld’, met bijvoorbeeld spellen over bezienswaardigheden, vulkanen, lidstaten van de Verenigde Naties en omstreden gebieden. In te zetten bij aardrijkskunde en geschiedenis, maar ook bij Frans, Engels of Spaans: de spellen zijn in 39 talen beschikbaar.

Po en vo, gratis beschikbaar op online.seterra.com/nl.
Snuffelen in de achttiende eeuw

Nu het niet meer vanzelfsprekend is dat scholen naar musea kunnen, brengt het Drents Museum zijn aanbod naar de scholen. In oktober zijn de eerste twee online lessen gelanceerd. In de ontdekkingstocht 360 graden door Het Grootste Poppenhuis van Nederland krijgen leerlingen van achttiende-eeuwse bewoners uitleg over de verschillende kamers. Ook kunnen ze op zoek naar verschillen tussen toen en nu. In de workshop Stillevens vind je overal staat een museumdocent live in verbinding met de klas. Met filmpjes, vragen en opdrachten ontdekken leerlingen dat stillevens niet saai of stoffig zijn en dat alledaagse spullen ook kunnen inspireren.

Po (midden- en bovenbouw) en vo (onderbouw), vanaf € 2,- per leerling. Zie: drentsmuseum.nl.
Schrijver in beeld

Iets creatiefs doen met lezen in de klas? Schrijver in beeld stimuleert kinderen om te lezen met bekende kinderboekenschrijvers. Met zeven schrijvers en boeken kun je elk moment aan de slag. Bijvoorbeeld in groep 3 met Jochem Myer en zijn De Gorgels en het geheim van de gletsjer, in groep 6 met Mees Kees Hoppa! van Mirjam Oldenhave. De schrijver heeft voor die groep vijf video’s opgenomen, waaronder een rondleiding door de werkkamer. Ook wordt er voorgelezen en geeft de schrijver de leerlingen drie opdrachten die te maken hebben met het boek.

Po. Gratis bij aanschaf van de zeven Schrijver in beeld-boeken (t.w.v. € 107,44). Zie: kinderboeken.nl/inspiratie/schrijver-in-beeld.

Europese lespakketten

In Europe Schools is een on- en offline lespakket van de VPRO en EuroClio (European Association of History Educators), gebaseerd op de televisieserie In Europa met Geert Mak. Er zijn vier lespakketten: migratie, klimaatverandering, genderongelijkheid en verzwegen geschiedenissen. Als Nederlandse school word je gekoppeld aan een Europese partnerschool en gezamenlijk ga je aan de slag. Scholen uit meer dan dertig landen hebben zich al aangemeld, van Finland tot Spanje en van Bulgarije tot Engeland.

Bovenbouw vo. Meedoen: vprobroadcast.com/titles/in-europe-schools.html.
D-podcast: Universiteit van Nederland

Wetenschap toegankelijk maken voor iedereen: dat is de missie van de Universiteit van Nederland. In een wekelijkse podcast beantwoorden wetenschappers uit allerlei richtingen een vraag, variërend van praktische zaken zoals ‘Waarom word jij helemaal lek geprikt door muggen en je partner niet?’ en ‘Is een ijskoude douche in de ochtend nou echt zo gezond?’ tot meer filosofische vragen over levensgeluk, hokjesdenken en de toekomst. De afleveringen duren een kwartier, er staan al zo’n tweehonderdvijftig online.

Alle podcasts zijn gratis te beluisteren: universiteitvannederland.nl/podcast.

Dit artikel verscheen in Didactief, november 2020.

Click here to revoke the Cookie consent