Recensies

D to go, mei 2021

Tekst Benne van de Woestijne
Gepubliceerd op 13-05-2021 Gewijzigd op 19-06-2023
Beeld Shutterstock
In D to Go vind je elke maand de leukste tips voor in de klas én daarbuiten!



Feest voor elke leerling

Sommige kinderen maken nooit een verjaardagsfeestje mee: ze worden gepest of er is thuis een gebrek aan geld. Klassenfeestjes.nl biedt een leuke en onopvallende manier om deze uitsluiting tegen te gaan. Initiatiefnemers Laura Batstra en Wim Venema (Rijksuniversiteit Groningen) lieten zich inspireren door de Scandinavische traditie: haal het feestje naar de klas, zodat ieder kind meegeniet. Een draaiboek geeft je tips en inspiratie. Handig: inmiddels is er ook een coronaproof draaiboek.

Po. Draaiboek gratis aan te vragen op klassenfeestjes.nl.
 



De ruimte in

Ruimtevaart fascineert veel kinderen, maar op de basisschool leren ze er maar weinig over. ESERO NL, een educatief project van NEMO, organiseert daarom de driedelige online trainingsserie Verder met ruimtevaart. Daarin leer je toegankelijke lessen over ruimtevaart te geven aan jouw leerlingen.

Op 26 mei is de eerstvolgende sessie, waarin je leerlingen klimaatverandering laat onderzoeken vanuit de ruimte, en op 16 juni kunnen ze in een workshop een maanbasis vormgeven.

Po (groep 3 t/m 8). Schrijf je gratis in: esero.nl/agenda/verder-met-ruimtevaart.
 

 


Ontmoet je collega’s

Als mbo-docent kun je sinds kort met collega’s uit het hele land online je kennis delen, elkaar vragen stellen en activiteiten organiseren. MBO Connect is de eerste landelijke online community voor mbo-docenten in Nederland en bedoeld om vakgenoten, experts en onderzoekers dichter bij elkaar te brengen. Je vindt er onder meer nieuwsupdates, een kalender met activiteiten en blogs. Met een lidmaatschap kun je ook jouw eigen bijdragen leveren.

Mbo. Individueel lidmaatschap: € 37,00, bij collectief lidmaatschap per school is toegang gratis. Aanmelden: mboconnect.nl.

 

 

Virtuele tour langs verzet

‘Staakt! Staakt!’ Tachtig jaar geleden vond de Februaristaking plaats. Ter herinnering aan dit massale protest tegen de jodenvervolging organiseert het Verzetsmuseum Amsterdam de tentoonstelling Wees moedig.

Aan de hand van historische foto’s, objecten en brieven volg je Coba, Joop en Willem, drie Amsterdammers die een actieve rol speelden in de Februaristaking. Waarom deden zij wat ze deden? Vanwege de coronamaatregelen kun je de tentoonstelling online bezoeken.

Po/vo. Gratis voor kinderen t/m 6 jaar, 7 t/m 17 jaar: € 7,00, volwassenen: € 13,00. Virtueel te bezoeken via verzetsmuseum.org.
 



Natuurschool

Op zoek naar een leuke én coronaproof activiteit voor jouw klas? Vanaf 12 april organiseert IVN Natuureducatie weer schoolreisjes en excursies bij de Natuurschool Noordwijk, in Nationaal Park Hollandse Duinen. Op het strand en in de duinen beleven de kinderen een actieve dag: vissen (en weer terugzetten), plezier maken en leren over de natuur. Bij minimaal drie klassen ontvang je een extra pakket met natuurbelevingsmateriaal. Vanaf 1 juni is ook de locatie Lauwersoog weer open.

Po/vo (onderbouw). Per leerling € 9,00 (half programma) of € 14,50 (heel), per leraar € 6,00. Boekingen via natuurschool.nl.


 


Vraagstukken van onze tijd

Buiten De Krijtlijnen is een Vlaamse podcast over actuele onderwerpen in het onderwijs, zoals kansengelijkheid of digitalisering. Vo-docent Rinke Vanhoeck probeert aan de hand van gesprekken met leraren, directeuren, pedagogen en ondernemers antwoorden te vinden op dé onderwijsvraagstukken van deze tijd. Er staan inmiddels zeventig afleveringen online.

Po/vo. Gratis te beluisteren op buitendekrijtlijnen.simplecast.com.


Deze D to go verscheen eerder in Didactief, mei 2021.

Click here to revoke the Cookie consent