Recensies

D to go mei 2023

Tekst Wouter Havinga
Gepubliceerd op 11-05-2023 Gewijzigd op 19-06-2023
Beeld Shutterstock
Deze maand in D to go: virtuele werelden, trots op vmbo’ers, hulp bij profielkeuzestress en meer.

Leeshonger

Om kinderen aan het lezen te krijgen, is een ruime keuze aan relevante boeken essentieel. Op schoolbieb.nu kunnen basisscholen actuele boekenpakketten bestellen om hun schoolbibliotheek eenvoudig te moderniseren. Deze zijn opgedeeld in onder-, midden- en bovenbouw en in categorieën als informatieve, samenlees- en prentenboeken. Daarnaast kunnen scholen ook hulp inhuren bij een grondige aanpak van de schoolbibliotheek.

Po. Ga naar schoolbieb.nu voor meer informatie.

 

Virtuele bril

In de podcastserie Ondergedompeld in een nieuwe werkelijkheid onderzoeken Stefan Roolvink en Wouter Nieuwenhuizen van het Rathenau Instituut de rol van virtual reality in ons dagelijks leven. Met Duuk Baten van SURF bespreken ze de plaats die virtual reality in het onderwijs moet krijgen. Ook de Onderwijsraad gaf hier laatst advies over. Geschikt als discussiemateriaal bij burgerschap, maatschappijleer en filosofie.

Po t/m mbo. Gratis te beluisteren via Spotify.

 

Vingervlug

Het woord ‘digitaal’ komt van het Latijnse digitus, ‘vinger’, omdat je op je vingers tot tien kunt tellen. Dat is precies hoe Skillsdojo digitale vaardigheden benadert: niet geïsoleerd, maar als middel om taal, rekenen en wereldoriëntatie te leren. Ze bieden gratis lessenseries waar basisschoolleerlingen ook digitaal flink aan de weg kunnen timmeren: van programmeren tot elektrische circuits, machinelearning, virtuele werelden en apps. Wie betaalt, krijgt extra lesmaterialen.

Po, gratis. Kijk op skillsdojo.nl.

 

Keuzestress

Zitten je leerlingen in hun maag met hun profielkeuze, maar kun je ze niet allemaal afzonderlijk helpen? Laat ze de nieuwe Profielkeuzetool van de Rijksuniversiteit Groningen proberen, ontworpen om leerlingen een advies te geven dat aansluit op hun interesses. Pluspunt: leerlingen van elk niveau kunnen de tool gebruiken, of ze nu vmbo-bbl of vwo volgen. De tool is ontwikkeld op basis van wetenschappelijk onderzoek gefinancierd door het NRO. Met succes: leerlingen blijken er tevreden over.

Vo, gratis. Ga naar profielkeuzetool.nl/.

 

NIKKI

Nikki (11) valt thuis tussen wal en schip: haar vader komt mondjesmaat langs terwijl haar moeder worstelt met borderline. Nikki moet veel zelf doen: boodschappen, de was, koken. Op school is meester Mark haar grote steun. Maar hoe moet dat als ze naar de middelbare gaat? Deze documentaire van Monique Nolle schetst een hard maar realistisch beeld van het dagelijks leven van duizenden kinderen in Nederland. Niet de schuldvraag, maar de situatie zelf staat centraal.

Vo, te zien op Videoland. Gratis in proefperiode of met betaald abonnement.

 


Trots

Tien posters die op tien verschillende vakgebieden de onmisbaarheid, de zelfverzekerdheid en het besef van eigenwaarde van de vmbo’er etaleren. Dat is het beeld dat de Stichting Platforms vmbo schetst. Want een havo/vwo-leerling is niet meer waard of beter dan een vmbo’er. Daar moet je soms duidelijk over zijn, zeker in de kleine samenleving die de school is. Kies er een paar en hang ze levensgroot in je lokaal.

Vmbo. Gratis te downloaden.

 

 

Dit artikel verscheen in Didactief, mei 2023.

Click here to revoke the Cookie consent