Onderzoek

'Als ik straks klaar ben, heb ik al echt werkervaring'

Tekst Annemarie van Dijk
Gepubliceerd op 23-09-2016 Gewijzigd op 23-01-2017
Beeld De Beeldredaktie
Rejan Okkema (26) doet mbo AV-productie* in Hilversum. Soms krijgt ze de vraag: zit jij op het mbo, je hebt toch havo gedaan? Ze legt uit waarom het mbo een bewuste keuze is.

'Omdat ik meer van de praktijk ben dan van de theorie. Omdat ik hier een echt vak leer. Ik schaam me zeker niet voor het mbo, maar soms voelt het alsof ik mezelf moet verantwoorden. Het mbo heeft niet zo'n positieve naam – heel onterecht, volgens mij.

Het creatieve van de tv-wereld trok me altijd al. Vooral het camerawerk. Toen mijn opa die graag filmde overleed, erfde ik zijn camera én zijn passie. Na de havo koos ik voor HBO Media en Entertainment Management internationaal. Bleek niks voor mij, veel te moeilijk en theoretisch. Op de open dag van de opleiding die ik nu doe, voelde ik meteen: hier moet ik zijn. In Hilversum, met het Mediapark om de hoek, gebeurt het. Het is een brede opleiding, met aandacht voor beeld, licht en geluid. Na het theoretische eerste halfjaar begon de praktijk: een eigen tv-programma maken in de studio, heel leuk vervolgens liep ik vier keer vijf maanden stage. Als ik straks klaar ben, heb ik al echt werkervaring, als hbo'er moet je de praktijk nog leren.

Het allerbeste aan deze opleiding vind ik de vakdocenten die heel enthousiast en met passie lesgeven. Ze hebben allemaal ervaring op de werkvloer en kunnen goed uitleggen hoe het vak in elkaar zit. Je moet creatief zijn en kunnen samenwerken, want je werkt altijd in (veranderende) teams. Er zijn ook minder sterke punten aan deze opleiding. De communicatie zou beter kunnen. Ik dacht dat ik me inschreef voor niveau 4, maar later bleek dat de eerste drie jaar op niveau 3 zijn en dat je in het laatste halfjaar pas kunt doorstromen naar 4.

Over een klein jaartje ben ik klaar en kan ik aan de slag. Daar heb ik zin in. Het lijkt me bijvoorbeeld mooi om documentaires te maken. En bij Talpa, waar ik twee stages liep, zeiden ze al: kom maar langs als je beschikbaar bent. Dus wie weet.'

* Leidt op tot audiovisuele specialist voor uitzending via televisie, radio en internet.

Dit artikel is verschenen in de Didactief-special Mbo in the spotlight, mei 2015. Deze special is gemaakt op initiatief van het Expertisecentrum Beroepsonderwijs en het Kohnstamm Instituut

 

Bronvermelding

1 Mbo in the spotlight

Click here to revoke the Cookie consent