Onderzoek

Allochtone meisjes vaker werkloos

Tekst Bea ros
Gepubliceerd op 22-02-2010 Gewijzigd op 24-10-2016
Beeld HumanTouchphoto
Allochtone meisjes doen het steeds beter op school. Toch is er reden tot zorg: op de arbeidsmarkt blijven vooral lager en middelbaar opgeleide meisjes achter.

‘Mijn vader spreekt gebrekkig Nederlands, ik denk: op school hadden ze hem zo kunnen overhalen, je dochter moet havo doen.(...) hij begrijpt het systeem niet helemaal.’ Deze uitspraak van een Marokkaans meisje is te vinden in het recente rapport van E-Quality (kenniscentrum voor emancipatie, gezin en diversiteit) over schoolloopbanen van allochtone meisjes. Naast een literatuurstudie zijn er interviews met zo’n dertig meisjes gedaan. De meeste ouders van de geïnterviewde meisjes stimuleren hun dochters om hun best te doen op school. Echter, een aantal krijgt weinig inhoudelijke hulp bij huiswerk of bij de keuze voor een vervolgopleiding, zoals het hierboven geciteerde meisje, omdat ze onbekend zijn met het Nederlandse schoolsysteem. Een van de aanbevelingen uit het rapport luidt dan om ouders er expliciet bij te betrekken. Toch doen Turkse en Marokkaanse meisjes het steeds beter, de tweede generatie is met een inhaalslag bezig. Wel constateren de onderzoekers dat veel meisjes er niet in slagen hun schoolsucces te verzilveren op de arbeidsmarkt. Vooral onder allochtone meisjes met een lagere of middelbare opleiding is relatief meer werkloosheid dan onder allochtone jongens of autochtone meisjes. Veel Turkse meisjes nemen na school de zorg voor kinderen of andere familieleden op zich in plaats van naar werk te (kunnen) zoeken. Maar, zo blijkt uit dit onderzoek, er zijn ook meisjes die wel actief op zoek zijn naar een baan, maar deze niet vinden. Een pasklare aanbeveling – anders dan dat er meer onderzoek naar obstakels tussen diploma en baan nodig is – hebben de onderzoekers niet.

Corine van Egten & Saskia de Hoog, ‘Misschien had ik wel wat hoger gekund.’ Schoolloopbanen van meisjes uit etnische minderheidsgroepen. E-Quality, 2009. Het rapport (€ 17,50) is te bestellen via http://www.e-quality.nl.

 

Click here to revoke the Cookie consent