Op mijn vorige column ‘Sterven kennistoetsen uit’ kwamen nog al wat reacties. Niet hier in Didactief, maar online op LinkedIn, zoals vaker gebeurt. Sociale media gaan aan de haal met discussies in traditionele media.
De eerste schooljaren zijn cruciaal om te leren lezen en rekenen. Wanneer aanpassingsproblemen dan niet tijdig worden onderkend, kunnen ze in de hogere groepen een hardnekkig probleem vormen.
Elke maand vertelt een practor hoe je met behulp van onderzoek het onderwijs kunt verbeteren. Deze keer: Marjanne Hagedoorn van Landstede Groep werkt met haar team aan de ontwikkeling van een eigentijdse kijk op de professionalisering van docenten.
De Transformatieve School richt zich op het versterken van het geloof van álle leerlingen in eigen kunnen. Het programma voor onderwijsprofessionals en schoolleiders combineert professionalisering tijdens lesbezoeken met cultuurverandering door collectieve sessies met het team.
De eind september gepresenteerde conceptkerndoelen van SLO voor het basisonderwijs moeten bijdragen aan kansengelijkheid. De conceptkerndoelen Nederlands zijn verdeeld in communicatie, taal en literatuur. Hoe kun je ermee aan de slag in de klas?
Sommige schoolbesturen zijn succesvoller dan anderen. Dat constateren wetenschappers van het GION en de Universiteit Twente.
‘Veel leerlingen hebben laag leesniveau!’ kopte het Nederlands Jeugdinstituut toen de onderwijsinspectie recent een grondig rapport publiceerde over de leesvaardigheid van tweedejaars leerlingen. Diverse media publiceerden erover, veelal met dezelfde strekking: het gaat niet goed met de leesvaardigheden van onze jeugd.
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven