Op mijn vorige column ‘Sterven kennistoetsen uit’ kwamen nog al wat reacties. Niet hier in Didactief, maar online op LinkedIn, zoals vaker gebeurt. Sociale media gaan aan de haal met discussies in traditionele media.
De eind september gepresenteerde conceptkerndoelen van SLO voor het basisonderwijs moeten bijdragen aan kansengelijkheid. De conceptkerndoelen Nederlands zijn verdeeld in communicatie, taal en literatuur.
Elke maand vertelt een practor hoe je met behulp van onderzoek het onderwijs kunt verbeteren. Deze keer: Marjanne Hagedoorn van Landstede Groep werkt met haar team aan de ontwikkeling van een eigentijdse kijk op de professionalisering van docenten.
De Transformatieve School richt zich op het versterken van het geloof van álle leerlingen in eigen kunnen. Het programma voor onderwijsprofessionals en schoolleiders combineert professionalisering tijdens lesbezoeken met cultuurverandering door collectieve sessies met het team.
De eerste schooljaren zijn cruciaal om te leren lezen en rekenen. Wanneer aanpassingsproblemen dan niet tijdig worden onderkend, kunnen ze in de hogere groepen een hardnekkig probleem vormen. De Observatie Cirkel Onderbouw kan leerkrachten en ib’ers helpen gedragsproblemen bij kleuters te identificeren.
Gaza, de Oekraïne-oorlog, lhbtiqa+, de Holocaust – allemaal gespreksonderwerpen die voor verdeeldheid kunnen zorgen, ook in de klas. Leraren lopen soms op eieren. Kunnen ze nog wel alles bespreken?
Wat is duurzamer? Het gebruik van fossiele of van biologische plastics? Een vraag waar scheikundedocent en doctor Esther de Waard de leerlingen van haar 5 vwo-klassen mee prikkelt. Voor haar promotieonderzoek ontwikkelde ze een lessenserie waarmee middelbare scholieren onderzoek en praktijk combineren, terwijl ze bezig zijn met het onderwerp duurzaamheid.
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven