Geef ons die prik

Tekst Tonia Rijlaarsdam-Veldhuis
Gepubliceerd op 22-04-2021
Met het initiatief #Geefonsdieprik roepen leraren het kabinet op om het onderwijspersoneel op te nemen in de vaccinatiestrategie. Docent maatschappijleer Tonia Rijlaarsdam legt uit waarom in een open brief aan de Tweede Kamer. 

Geachte Kamerleden van de Tweede Kamer,

Mijn naam is Tonia Rijlaarsdam-Veldhuis en ik werk al bijna 20 jaar op de mooiste groene vmbo-school in Ede. Mijn school probeert al sinds 16 maart 2020 alle leerlingen te zien, te begeleiden en te ondersteunen naar een diploma en passend vervolgonderwijs ondanks alle uitdagingen als gevolg van COVID-19.

De afgelopen 14 maanden waren een ware achtbaan met online lessen, hybride onderwijs, volle plofklassen en de 1,5meter-school. Daarnaast de vele discussies met leerlingen en ouders over het nut of onzin van handen wassen, dragen van mondkapjes en de afstandsregels.

Tijdens de tweede lockdown werd in de media het beeld geschetst dat alle scholen volledig dicht waren. Dit beeld werd versterkt door een selecte groep politici, OMT-leden en de VO-Raad. Tijdens de tweede lockdown werden scholen verplicht om alle examenleerlingen, praktijklessen en kwetsbare leerlingen alle dagen fysiek onderwijs aan te bieden. Dus het beeld dat het VO volledig dicht was klopt niet.

Nu zijn sinds de voorjaarsvakantie alle leerlingen weer fysiek op school. We hebben looproutes, verplichte mondkapjes en staan dagelijks aan de deur om de handen van de leerlingen te ontsmetten. De tafels en stoelen staan op 1,5 meter van elkaar en pauze wordt gehouden in het eigen klaslokaal. Dit heeft natuurlijk tot gevolg dat klassen in twee groepen zijn verdeeld in een zogenoemde ‘ochtend- en middaggroep’. Alles om ervoor te zorgen dat leerlingen elkaar of mijn collega’s niet besmetten.  

Vandaag kwam via het NOS naar buiten dat de ministers Koolmees (Sociale Zaken), Hoekstra (Financiën) en Van 't Wout (Economische Zaken) zo spoedig mogelijk de 1,5 meter-norm willen loslaten in het voortgezet onderwijs. Dit terwijl het aantal COVID-besmettingen nog steeds schommelt tussen de 7.000 en 9.000 besmettingen per dag.

Dit afgelopen schooljaar hebben wij meerdere COVID-besmettingen gehad onder leerlingen en het onderwijspersoneel. Een aantal van mijn collega’s, waaronder ik zelf, heeft na maanden nog steeds last van restklachten passend bij ‘long covid’. Een eindexamenkandidaat is zelfs voor de tweede keer besmet met COVID en dat terwijl hij zijn schoolexamens moet afronden voordat  het Eerste Tijdvak van de eindexamens moet beginnen.

De verschillende regimes waarin we het onderwijs de afgelopen 14 maanden hebben moeten verzorgen, de angst voor een mogelijke besmetting, ‘long covid’ onder leerlingen en onderwijspersoneel en het overlijden van diverse leerkrachten/ docenten in het land, heeft ervoor gezorgd dat er een initiatief is ontstaan met #Geefonsdieprik die oproept om het onderwijspersoneel op te nemen in de vaccinatiestrategie. Inmiddels hebben 148 personen een mail verzonden naar de ministers Slob, Van Engelshoven en De Jonge.

Gun het onderwijspersoneel rust door de 1,5 meter-norm te handhaven tot de zomervakantie en neem het onderwijspersoneel op in de vaccinatiestrategie. Dan zorg ik, samen met mijn collega’s, ervoor dat alle eindexamenleerlingen zo veilig en gezond mogelijk hun eindexamens kunnen maken en dat de overige leerlingen niet te maken krijgen met overwerkte en overbelaste docenten.

Met vriendelijke groet,

Tonia Rijlaarsdam-Veldhuis

 

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent