Nu even niet!

Tekst Juf Eline
Gepubliceerd op 28-01-2019
Heb jij ook wel eens zo'n dag dat je eigen lontje kort is en alles nèt niet lekker loopt?

Na een lange week werken met een avondje cursus was ik vrijdag moe. En als ik moe ben, word ik er niet echt rustiger en gezelliger op. Alles gaat me dan te langzaam, ook in de klas. En wat doe je op een vrijdag waarop niet veel verplichtingen gepland staan? Juist ja, hem zelf lekker vol plannen, zowel voor de kinderen als voor jezelf. Volle planning + vermoeide kinderen en juf = geen goed idee.

Na een drukke ochtend vol 'juf, juf!', kleine kringen, taken en Engelse les had ik de neiging om heel hard 'Nu even niet!' te roepen als ik weer eens 'juf!' hoorde. Gelukkig was het tijd voor pauze. Heerlijk die stilte tijdens het voorlezen. Ik klap m'n boek dicht en wil net vertellen dat we over vijf minuutjes naar buiten gaan. Op dat moment gaat de deur open. Daar staat juf Lisa met groep 3. Er valt een heel hard kwartje in mijn hoofd: het is vrijdag, 11 uur, groep 3 gaat mee buiten spelen. Oeps, vergeten... Snel laat ik de kinderen hun drinken opdrinken en jassen pakken. Als we eindelijk in de rij staan, blijken twee engeltjes hun schoenen nog niet aan te hebben. Inwendig grom ik, goed opgelet juf!

Een halfuurtje later zit ik te lunchen als de overblijfkracht binnen komt, er is wat mis. Mijn collega's en ik kijken haar angstig aan. Ja hoor, ik heb prijs. Geen broekplasser vandaag, maar een overgever. Hup naar boven naar de klas om de ouders te bellen. Vijf minuten later gaat de deur weer open. Lilly is uitgegleden op het ijs en heeft een groot ei op haar hoofd. En dat was mijn pauze dan. Als de twee zijn opgehaald, hoor ik iemand zeggen 'ik ruik poep'. Ja, het is echt een topdag vandaag.
Gelukkig wordt deze middag mijn werkdruk verlicht door de onderwijsassistent die met een klein groepje kinderen gaat werken buiten de klas. Handig gepland voor kleuters om twee uur op vrijdagmiddag, maar met een simpel werkje gaat het net. Na schooltijd nog een oudergesprek, opdrachten voor volgende week klaarzetten en mijn to-dolijst weg werken. Om vijf uur houd ik het voor gezien: ik ben op en mijn stem is weg. Eindelijk weekend!

Eline is leraar in groep 1/2 op een basisschool in de Randstad. Lees hier meer columns.

Een ogenblik geduld...
Click here to revoke the Cookie consent