De KOP-opleiding is bedoeld voor studenten die een verwante bachelor-opleiding hebben afgemaakt, waarin veel van het inhoudelijke economiecurriculum aan bod is gekomen. Ze moeten alleen nog docent worden. Probleem is dat er in het hoger onderwijs geen verwante economie-opleidingen meer zijn. Veel opleidingen doen wel wat aan bedrijfseconomie, maar heel weinig besteden ook aandacht aan algemene economie. In technische termen: ‘de kennisbasis wordt niet meer wordt afgedekt’. De KOP-studenten komen inhoudelijk dus tekort.
Nu zijn er bij zo’n constatering twee oplossingsrichtingen. Naast opheffing is dat om iets te doen aan de inhoudelijke tekortkomingen. Voor deze route bleken geen middelen beschikbaar en dus verdwijnt er een belangrijke route naar het docentschap.
De discussie over verwantschap speelt niet alleen bij de bachelor leraar economie. Wanneer de trend zich doorzet, komen bijvoorbeeld ook educatieve minoren op de universiteiten in de problemen. Docententekort of geen docententekort.
Perverse prikkels voor hogescholen
De verdediging is dat voor aspirant docenten met een bachelor de zij-instromer in beroep (ZIB)-route is opgetuigd. Iedereen met een bachelor-diploma kan nog steeds docent worden. Deze route is echter ingewikkelder en duurt langer. Een ZIB-traject duurt twee jaar. De KOP aangevuld met een inhoudelijk programma, zou in minder tijd kunnen en ik denk ook goedkoper zijn.
De prikkels voor de hogescholen zijn pervers. Een ZIB-traject levert meer middelen op dan de KOP-route. Voor de scholen waar de aankomend ZIB-studenten werken, is de regeling ook financieel aantrekkelijk. De ZIB-student zelf is de klos. Deze moet een flink portfolio samenstellen en door ingewikkelde assessments heen. Op de hogescholen volgt vervolgens een soms wat eenzame individuele leerroute.
De financiële prikkels zijn duidelijk. De KOP moet eraf. Een opleiding die decennia goede docenten heeft af- en opgeleverd, gaat verdwijnen. Er wordt gekapt in het woud aan routes naar het docentschap. Het effect op het docententekort valt te voorspellen. Kleiner wordt het niet.
Deze column is verschenen in Didactief van maart 2025.
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven