Recensies

Zonder VEERkracht geen LEERkracht

Tekst Redactie
Gepubliceerd op 30-09-2024 Gewijzigd op 30-09-2024
Heb je soms moeite om te gaan met probleemgedrag van leerlingen of vind je het uitdagend met ouders om te gaan? Twijfel je wel eens aan jezelf en durf je geen fouten te maken? Dan is de toolkit LEERkracht VEERkracht iets voor jou!

Docenten aan de Marnix Academie in Utrecht hebben met studenten een Toolkit ontwikkeld, die handvatten biedt hoe te reageren in situaties die om veerkracht vragen en ook ‘tips & tricks’ om iemand anders te ondersteunen. Onderzoek laat zien dat het helpend is om elkaar te ondersteunen (Buijs & de Lange, 2023).

De thema’s van de tools zijn bepaald aan de hand van de vier dimensies van veerkracht van leerkrachten (Mansfield et al., 2016), waarna studenten de meest relevante uitdagingen selecteerden. Bijvoorbeeld:

  • Professionele dimensie: omgaan met probleemgedrag van leerlingen en omgaan met ouders.

  • Emotionele dimensie: loslaten van negatieve gedachten (twijfels) en jezelf fouten toestaan.

  • Motivationele dimensie: omgaan met stress en prioriteiten stellen/focussen.

  • Sociale dimensie: grenzen stellen en feedback geven/ontvangen.

Uiteindelijk zijn 21 tools ontstaan die instructies voor de gebruiker bieden en ‘tips & tricks’ voor het ondersteunen van de gebruiker. Bovendien zijn via een QR-code extra materialen toegevoegd, zoals extra oefeningen, informatie, korte video's of podcasts.

 

De Leerkracht Veerkracht Toolkit en de bijbehorende praatplaat kun je gratis downloaden van: https://www.marnixacademie.nl/lectoraat-samen-opleiden-professionaliseren/veerkracht

Meer informatie: Gerbert Sipman ([email protected]) en Miranda Timmermans.

Click here to revoke the Cookie consent