Nieuws

Wereldleraar is miljoen waard

Tekst Monique Marreveld
Gepubliceerd op 11-09-2015
De Nobelprijs voor het onderwijs, zo heet de Varkey Foundation Global Teacher Prize al in de wandelgangen. Winnaar Nancie Atwell, leerkracht uit Maine (VS), ging in maart 2015 met 1 miljoen dollar naar huis. Jelmer Evers (Het Alternatief, Flip the System) haalde de top-50. Tot 10 oktober 2015 kunnen leraren zich weer kandidaat stellen.

Toegegeven, de redactie dacht dit voorjaar aanvankelijk: wat een ver-van-mijn-bed-show. Maar interviews met een aantal finalisten deden wonderen. Het was vooral heel inspirerend om naar deze bijzondere leerkrachten te luisteren. Hun problemen bleken soms zo vergelijkbaar met die van leraren in Nederland, en soms zo verschrikkelijk anders. Beide relativeert. Neem Naomi Vollain voor wie de finale in Dubai op 15 maart het voorlopige sluitstuk van haar carrière in het onderwijs betekende. De Amerikaanse science teacher uit Massachusetts heeft het opgegeven, moe van het toetscircus, gesloopt door de leerlingen. Of denk nog eens aan Phalla Neang die in Cambodja de eerste blindenschool stichtte en in Dubai straalde met een prachtig verhaal.

Leerkrachten vanuit de hele wereld kunnen zich inschrijven voor de tweede editie van de Global Teacher Prize, of ze nu de hele week voor de klas staan of parttime. Voorwaarde is wel dat ze lesgeven aan leerlingen die leerplichtig zijn of tussen de 5 en 18 jaar oud.
Concurrentie zal er zijn, vorig jaar waren er meer dan 5000 nominaties. Initiatiefnemer Sunny Varkey: 'Hoe meer leraren zich inschrijven, hoe groter de aandacht voor deze most noble of professions.'
Varkey en zijn jury (onder wie acteur Kevin Spacey en de oprichter van Eerst voor de Klas Brett Weigdortz) willen wel bewijzen van excellentie zien: erkenning van de prestaties van de kandidaat door leerlingen, collega's, schoolleiders; gebruik van innovatieve en effectieve educatieve werkwijzen; aantoonbare leerresultaten door leerlingen in de klas; op waarden gebaseerd onderwijs dat voorbereidt op wereldburgerschap; prestaties buiten school die aan de buitenwereld laten zien wat een bijzonder beroep leraar is; artikelen, blogs, bijdragen aan conferenties en discussies over het beroep van leraar.
Inschrijven kan via een inschrijfformulier op globalteacherprize.org

Tekst Monique Marreveld, hoofdredacteur Didactief.
Gepubliceerd op 11 september 2015.
 

Bronvermelding

1 Didactief in Dubai
2 Naomi Volain: 'Against the odds'
3 Historische stap
4 Didactief in Dubai
5 Naomi Volain: 'Against the odds'
6 Historische stap

Click here to revoke the Cookie consent