Recensies

Verslavende podcasts

Tekst Monique Marreveld
Gepubliceerd op 07-04-2020 Gewijzigd op 02-04-2020
We zitten momenteel allemaal meer thuis dan ons lief is. Soms is het dan erg lekker om met een paar oortjes in, in een hoekje te kruipen. Gelukkig zijn er een heleboel internationale podcasts die het luisteren waard zijn.

Grasduin bijvoorbeeld eens door teachertoolkit.co.uk onder het tabje podcasts (bijna tachtig stuks). Er komen heel diverse onderwerpen voorbij, zoals de kracht van verbazing, pedagogiek, hoe vergroot je het zelfvertrouwen van je leerlingen, leiderschap in coronatijd en het onderwijs in de Oekraïne.

Wil je gewoon even je horizon verbreden (en daar gaan je leerlingen ook van profiteren, op termijn), luister dan eens naar This American Life, een wekelijks radioprogramma en podcast uit de Verenigde Staten (ook beschikbaar als app). Er is elke week een nieuw thema waar allerlei verhalen aan worden opgehangen. Pas op, want als je hier eenmaal aan begint, wil je niet meer stoppen.

Edutopia.org, een site die vooral onderwijsblogs publiceert, heeft ook mooie podcasts verzameld. Tik dit trefwoord in en je vindt bijvoorbeeld het artikel Podcasts Expand Our Hearts and Minds, waar een fijne lijst met linkjes staat voor flink wat luisterplezier. De meeste zijn beschikbaar via iTunes of Spotify, zonder extra abonnement.

Wil je meer onderwijspodcasts? Ollie Lovell, leraar in Melbourne, heeft een serie gemaakt met bekende onderwijsonderzoekers als Daniel Willingham, John Hollingsworth en Yong Zhao. Gratis toegankelijk op ollielovell.com, maar je moet wel het Australische accent voor lief nemen.

Dit artikel verscheen in Didactief, april 2020.

Click here to revoke the Cookie consent