Recensies

Sjoerd De Grote S

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 30-06-2014 Gewijzigd op 28-01-2021
Sinds half mei mag hij zich Officier in de Orde van Oranje-Nassau noemen. Sjoerd Kuyper kreeg deze onderscheiding wegens persoonlijke verdiensten voor de samenleving bij de viering van zijn veertigjarige jubileum als jeugdboekenschrijver.

En met ruim vijftig jeugdboeken op zijn naam is hij zonder meer verdienstelijk voor de samenleving – en dan niet omdat hij er zo veel schreef, maar omdat hij zo mooi en soepel schrijft. Zijn jeugdboeken hebben die bijzondere kwaliteit dat zowel kinderen als volwassenen er blij van worden.
Zijn nieuwste jeugdboek, Hotel De Grote L, is daarvan weer een mooi voorbeeld. Het zit de dertienjarige Kos bepaald niet mee. Drie jaar geleden overleed zijn moeder en nu is zijn vader na een hartaanval afgevoerd naar het ziekenhuis. Samen met zijn drie zussen moet hij het hotel draaiende zien te houden. Dat lukt niet helemaal: alle gasten lopen weg, een schuldeiser hijgt in hun nek (binnen een week moeten ze zevenduizend euro dokken, anders moet het hotel dicht) en tot overmaat van ramp begrijpt Kos nul komma nul van meisjes en zijn zusjes op hun beurt niets van jongens. O ja, en dan is hij ook nog verliefd op Isabel en komt er een scout van Ajax kijken bij zijn voetbalteam.
Dat mogen wat veel verhaalingrediënten lijken, maar bij Sjoerd De Grote S zijn ze in goede handen. Het maakt niet uit dat er ook nog een verkiezing Miss Noordzee is en dertien voetballers uit Tuvalu door het verhaal marcheren, Kuyper weet er een hilarisch verhaal van te maken met de nodige slapstickscènes, maar ook met ruimte voor filosofische gedachtes en gevoelige snaren. Kos vertelt het verhaal door een oude bandrecorder in te spreken. Het maakt niet uit dat Kuyper hem daarbij soms zijn eigen, volwassen overwegingen over liefde, leven en de relatie tussen jongens en meisjes in de mond legt. Waar het op aan komt, is dat zijn proza overtuigt. En dat doet het koninklijk.

Sjoerd Kuyper, Hotel De Grote L. Vanaf 10 jaar. Lemniscaat, 2014. € 13,95.

Click here to revoke the Cookie consent