In veertig landen in Europa en de Verenigde Staten voerden wetenschappers tussen 2002 en 2010 het project Health Behaviour in School-aged Children (HBSC) uit. Het Centraal Planbureau, de Universiteit van Utrecht en het Trimbosinstituut werkten mee aan deze serie experimenten. Van de 12926 deelnemende Nederlandse jongeren voelt meer dan 93% zich tevreden over zijn of haar leven. Daarmee staat Nederland van de Europese landen op de tweede plaats wat betreft welbevinden. Steeds meer adolescenten zien hun gezondheid als excellent. Uit de onderzoeksresultaten komt naar voren dat Westerse jongeren steeds meer groente en fruit eten en meer aan lichamelijke beweging doen. Zij consumeren minder alcohol, sigaretten en cannabis. Hoewel het gemiddelde gebruik van alcohol is afgenomen belanden jongeren vaker in het ziekenhuis met een alcoholvergiftiging.
Jongeren pesten minder vaak en kunnen makkelijker bij hun ouders terecht met problemen. Vooral met hun vader kunnen zij makkelijker praten dan tien jaar geleden. Zij hebben veiliger seks en hebben hun eerste ervaring minder vaak voor hun 13e levensjaar. Zij besteden meer tijd aan televisie en sociale media.
Nederlandse jongeren zijn dus tevreden met hun leven, gaan graag naar school en kunnen goed bij hun ouders terecht. Ze waren al behoorlijk gezond en gelukkig, maar dit is in de laatste jaren nog toegenomen. Onderzoekers verbazen zich over de positieve resultaten in Westerse landen omdat deze landen de laatste jaren wel onder de economische crisis hebben geleden. Zij vermoeden dat veel van de positieve resultaten voortkomen uit gezondheidsmaatregelen zoals een verbod op roken in publieke ruimtes en acties die zijn ondernomen om gezond eten en fysieke activiteit te stimuleren.
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onderzoeker Margreet de Looze van de faculteit Sociale Wetenschappen aan de Universiteit Utrecht: [email protected], tel.: 030 253 1873
3 april 2015
Tekst: Maite de Jong
En blijf op de hoogte van onderwijsnieuws en de nieuwste wetenschappelijke ontwikkelingen!
Inschrijven