Recensies

Pas op voor robots

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 07-09-2023 Gewijzigd op 04-10-2023
Wat als je je ouders en leraren niet meer kunt vertrouwen? Simon van der Geest vent dit gegeven op een mooie manier uit in zijn spannende kinderboek Hart van staal.  

‘Mijn laatste leerkracht is inmiddels ontmenst.’ De schooldirecteur meldt het trots aan de Gouverneur. En niet alleen de leraren, maar ook steeds meer ouders zijn ontmenselijkt. Dat wil zeggen: de mensen van vlees en bloed zijn weggevoerd en robotduplicaten hebben hun plaats ingenomen.
Hart van staal, het nieuwe kinderboek van Simon van der Geest, is een kruising tussen The Stepford Wives van Ira Levin (waarin alle echtgenotes in gewillige huisslavinnen veranderen) en boeken als Pluk van de Petteflet en Pippi Langkous, waarin kinderen (en dieren) het opnemen tegen volwassen machthebbers. Bij Levin delven de vrouwen het onderspit, maar zo gaat het in de jeugdliteratuur zelden: daar zegevieren kinderlijke onbevangenheid en levenslust, in Hart van staal gesymboliseerd door muziek. De Gouverneur wil alle muziek uit de samenleving verbannen, want ‘sommigen worden er agressief van, anderen heel week en slap’, kortom muziek ondermijnt de macht.

Al hun popliedjes
beluister je in de
audioboekversie

Muziek speelt in Van der Geests werk (behalve boeken ook theater) vaker een belangrijke rol, nu bedeelt hij haar een hoofdrol toe. Zina, Ravi en hun nieuwe vrienden Mink en Blinker rebelleren tegen de macht door muziek te blijven maken en dit letterlijk van de daken te schreeuwen. Al hun popliedjes zijn op Spotify te beluisteren of in een speciale audioboekversie.
De strijd is nog niet beslecht, er komt een vervolg. Maar nu al is duidelijk dat Van der Geest met verve een klassiek verhaalgegeven in een nieuw en origineel jasje heeft gegoten. Zijn boek is spannend, mét ruimte voor humor (zo vormen de Gouverneur en zijn secondant Gatema ongewild een komisch duo). Bovendien is er ruimte voor grijstinten en hoop, zoals een robot met het (stalen) hart op de juiste plaats.

Simon van der Geest en Martijn van der Linden (ill.), Hart van staal. Querido, 2023. € 18,99. 10+.

 

 

Dit artikel verscheen in Didactief, september 2023.

Click here to revoke the Cookie consent