Recensies

Ook de fruitvlieg telt

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 26-01-2023 Gewijzigd op 17-08-2023
Als geen ander weet Bibi Dumon Tak je enthousiast te maken over bizarre beesten. In haar nieuwe boek vertellen dieren in een spreekbeurt over elkaar.

Bekroond
 

Bibi Dumon Tak en Annemarie van Haeringen wonnen met dit boek de Woutertje Pieterse Prijs 2023 in de categorie mooiste kinderboek.


Paarden en honden. Misschien de goudvis. Maar er zullen weinig kinderen zijn die een spreekbeurt houden over de langpootmug, de blauwe draak of de zeeanemoon. Terwijl dat nou juist dieren zijn waarover niemand in de klas, de juf of meester incluis, veel weet. Bibi Dumon Tak geeft ze in haar nieuwe boek een podium. En weer heeft ze een originele vorm gevonden. Na de poëzie van Laat een boodschap achter in het zand (2020) is dat in Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda de spreekbeurt.

Rijke teksten
voor geïntegreerd
leesonderwijs

In elk hoofdstuk houdt een dier een spreekbeurt over een ander dier. Zo vertelt de regenworm over de anaconda en de gewone poetsvis over de haai. En tegelijkertijd vertellen ze over zichzelf, want ze vergelijken zich met hun onderwerp, uit bewondering, afgunst of verwantschap. Zo geeft de halsbandparkiet af op de zangvogels en verbaast hij zich erover dat hijzelf niet in de top honderd van zangvogels staat: ‘En wat ik echt niet begrijp is dat de oehoe en de koekoek er ook in staan. Die beesten zeggen alleen maar hun eigen naam. Hallo, zo kan ik ook winnen. Al is halsbandparkiet lastig uit te spreken.’
Dumon Tak buit de spreekbeurtvorm heerlijk uit. Ze laat de heremietkreeft stotteren van verlegenheid, de vroedmeesterpad informatie opdreunen over de koala en de sneeuwpanter louter over zichzelf opscheppen. Net als in een klas reageren de dieren op elkaar en zo ontstaat een extra verhaallaag. Dit is non-fictie in optima forma: goed geschreven, geestig en informatief tegelijk. Wie rijke teksten voor geïntegreerd leesonderwijs zoekt (iedere leraar toch?), is bij Dumon Tak aan het juiste adres.

Bibi Dumon Tak & Annemarie van Haeringen (ill.), Vandaag houd ik mijn spreekbeurt over de anaconda. Querido, 2022. € 18,99. 8+.

 

Dit artikel verscheen in Didactief, januari/februari 2023.

Click here to revoke the Cookie consent