Recensies

Omweg naar zwemles

Tekst Bea Ros
Gepubliceerd op 06-04-2023 Gewijzigd op 04-10-2023
Zes bonkige zeemannen fungeren als leraar voor Kaat. Alleen lukt het haar maar niet om zwemmen op het rooster te krijgen. Water is voor vissen is een heerlijk prentenboek waar het plezier vanaf spat.

‘Water is voor vissen,’ antwoordt Nelis op Kaatjes vraag of hij haar wil leren zwemmen. En ook Wiebe houdt de boot af. ‘Daar word je zo nat van, joh.’ Water is voor vissen is het vrolijke en aanstekelijke tweede prentenboek van Puck Koper. Deze Rotterdamse illustrator won in 2019 de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs voor jonge aanstormende talenten. Een jaar later won ze voor haar eerste (Engelstalige) prentenboek Where Is Your Sister? de gerenommeerde Bologna Ragazzi Opera Prima Award.

Humoristische
tekeningen
vol beweging

Koper kan dus tekenen en dat laat ze in dit boek weer zien. Haar cartooneske tekeningen zijn humoristisch en vol beweging. In snelle zwartwit lijnen met een enkel rood of blauw accent zet ze karakters en situaties neer. Zoals een schutterige Kees met zijn grote, harige bovenlijf naast een woedende kleine Kaat. Of een berg zeemannen met bovenop een klein meisje die de schoolslag oefenen.
Kan Koper ook een verhaal vertellen? Jazeker. We lezen over Kaat die met zes bonkige mannen op een vissersboot woont. Als ze op een dag, geïnspireerd door passerende walvissen, wil leren zwemmen, maken de mannen ontwijkende bewegingen. Of nou, vooruit, ze willen haar wel alle voorbereidende kneepjes en kennis bijbrengen. Zo leert Kaat van alles over zwaardvis-kikker-rog-paling (de zwembewegingen) en welk voedsel goed is voor zwemmers (kool, want dan blijf je beter drijven), maar van een echte duik komt het niet. Totdat de aap uit de mouw komt, en later nog eentje.
Hier en daar zouden de zinnen iets bijgeschaafd kunnen worden en ‘zwemgerij’ moet toch echt ‘zwemgerei’ zijn. Maar verder is dit een heerlijk prentenboek waar het plezier vanaf spat. 

Puck Koper, Water is voor vissen. Querido, 2023. € 17,99.
 

Dit artikel verscheen in Didactief, april 2023.

Click here to revoke the Cookie consent