Nieuws

Natuurprofielen minder interessant

Tekst Eline Geus
Gepubliceerd op 19-05-2017 Gewijzigd op 19-05-2017
De maatschappij profielen worden populairder, ten koste van de natuurprofielen, zo concludeert uitgeverij Qompas. Verspilde moeite, die stimuleringsprogramma’s voor wetenschap en techniek?

De natuurprofielen nemen af in populariteit. Steeds meer jongens vinden het profiel economie en maatschappij een interessante keuze en ook cultuur en maatschappij krijgt weer meer voet aan de grond. (zie afbeelding) Dit concludeert uitgeverij Qompas op basis van een peiling onder 77.500 leerlingen uit 3havo en 3vwo (van 2013 t/m 2017) middels hun digitale lespakket over studiekeuze voor de mentorles. De interesse van meisjes voor de natuurprofielen nam de laatste jaren toe, maar neemt dit jaar iets af, vooral bij meisjes op vwo. (zie afbeelding) Jongens hebben nog altijd meer interesse in natuurprofielen dan meisjes, maar ook bij hen neemt de interesse af.

interesses in natuurprofielinteresse maatschappij profielKiezen er ook daadwerkelijk minder leerlingen een natuurprofiel? Dat zou een flinke knauw betekenen voor alle stimuleringsprogramma’s, zoals Platform Bèta Techniek en Techniektalent.nu. Eerder bleek al dat het Platform niet aantoonbaar bijdraagt aan meer keuzes voor een natuurprofiel.
Maar nee, die verminderde interesse in het natuur en techniekprofiel zien we op het eerste gezicht niet terug in de cijfers van het CBS. De alarmbellen lijken voorlopig nog even niet af te hoeven gaan. 

Bronvermelding

1 Meer informatie over de bevindingen van Qompas
2 Cijfers van het CBS over de profielkeuze van leerlingen op het vo

Verder lezen

1 We love techniek