Nieuws

Natuurprofielen minder interessant

Tekst Eline Geus
Gepubliceerd op 19-05-2017 Gewijzigd op 01-06-2017
De maatschappij profielen worden populairder, ten koste van de natuurprofielen, zo concludeert uitgeverij Qompas. Verspilde moeite, die stimuleringsprogramma’s voor wetenschap en techniek? Bovendien blijkt intensief gebruik van een studiekeuzemethode de uitval in het ho te verminderen. 

De natuurprofielen nemen af in populariteit. Steeds meer jongens vinden het profiel economie en maatschappij een interessante keuze en ook cultuur en maatschappij krijgt weer meer voet aan de grond. (zie afbeelding) Dit concludeert uitgeverij Qompas op basis van een peiling onder 77.500 leerlingen uit 3havo en 3vwo (van 2013 t/m 2017) middels hun digitale lespakket over studiekeuze voor de mentorles. De interesse van meisjes voor de natuurprofielen nam de laatste jaren toe, maar neemt dit jaar iets af, vooral bij meisjes op vwo. (zie afbeelding) Jongens hebben nog altijd meer interesse in natuurprofielen dan meisjes, maar ook bij hen neemt de interesse af.

interesses in natuurprofielinteresse maatschappij profielKiezen er ook daadwerkelijk minder leerlingen een natuurprofiel? Dat zou een flinke knauw betekenen voor alle stimuleringsprogramma’s, zoals Platform Bèta Techniek en Techniektalent.nu. Eerder bleek al dat het Platform niet aantoonbaar bijdraagt aan meer keuzes voor een natuurprofiel.
Maar nee, die verminderde interesse in het natuur en techniekprofiel zien we op het eerste gezicht niet terug in de cijfers van het CBS. De alarmbellen lijken voorlopig nog even niet af te hoeven gaan. 

Minder uitval

Deze data van Qompas werd ook door Peter van den Heuvel, student aan de Erasmus Universiteit, en Marc van der Steeg, adviseur bij ministerie van OCW, gebruikt in hun onderzoek. Zij concluderen dat het gebruiken van een studiekeuzemethode de kans op uitval of een studieswitch in het hoger onderwijs verlaagt. Hoe vaker de methode gebruikt wordt, hoe kleiner de kans wordt (tot zo'n 15 procent lager).

Bronvermelding

1 Meer informatie over de bevindingen van Qompas
2 Cijfers van het CBS over de profielkeuze van leerlingen op het vo
3 Meer informatie over de bevindingen rondom de uitval en studieswitch

Verder lezen

1 We love techniek