Nieuws

Nationale onderwijsweek 2016

Tekst Eline Geus
Gepubliceerd op 03-10-2016 Gewijzigd op 27-10-2016
Vanaf vandaag staat het onderwijs weer een week lang in het zonnetje. Rotterdam, als onderwijsstad van het jaar, is dit jaar gastheer van de Nationale Onderwijsweek. Een greep uit het programma.

Op dinsdag 4 oktober wordt de Rotterdamse leraar van het jaar bekend gemaakt. Aansluitend organiseert het INOP de uitreiking van de OnderwijsTopTalentPrijs 2016. Talentvolle leraren in opleiding presenteren hun onderzoeken en projecten, de winnaars vind je binnenkort terug in Didactief. Als voorafje is er een Didactief-panelgesprek met als thema ‘Hoe help je leerlingen hun emoties zo te reguleren dat ze aan leren toekomen?’. De panelleden zijn Marije Passier, docent van de tweedegraads lerarenopleiding van InHolland, Fenne van Os, studente aan de academische pabo, Jente Claessen, docente aan het Werenfridus in Hoorn en Erwin Groenenberg, docent aan de Thomas More Hogeschool.

Maar er is meer. Zo wordt op woensdag 5 oktober de nationale onderwijsfilm van het jaar gekozen en op woensdag 12 oktober een internationale conferentie omtrent ouderbetrokkenheid georganiseerd.

Het jaarlijkse Lerarencongres van de Onderwijscooperatie vindt plaats op 7 en 8 oktober op ROC Midden Nederland in Amersfoort. Didactief is op vrijdag met twee sessies. Op basis van vragen van leraren aan onderzoekers is er een openbaar interview over het nut van onderwijsonderzoek voor de school. Gesprekspartners zijn Suzan van Boven, intern begeleider van basisschool Roald Dahl, en Annemiek van Gastel, leraar en onderzoeker op basisschool Fonkel. De sessie vindt plaats van 15:05 tot 15:35 in zaal B 0.11D. Van  12:05 13:00 is er in zaal B 1.04 een panelgesprek over feedback onder leiding van Didactief. Moet feedback vooral positief zijn, of moet het ook gaan over wat het kind nog niet kan? In het panel zitten Linda van den Bergh, onderzoeker op Fontys Hogeschool, en Lotte Ham, leraar op basisschool Het Rondeel. Er wordt gerekend op actieve inbreng uit de zaal. .

Op zaterdag 8 oktober organiseert Didactief op het Lerarencongres wederom een panelgesprek van 10:00 tot 10:45, in lokaal B 0.13, dit keer over verdieping en onderzoek in het basisonderwijs. De panelleden zijn Fadie Hanna, lerarenopleider aan de Universitaire Pabo van Amsterdam, Sonja de Jong, studente aan de Universitaire Pabo van Amsterdam, Niels de Ruig, leerkracht en OOL-projectleider op de 5e Montessorischool en Hans Gigengack, directeur van de 5e Montessorischool. Om 11.00 uur houdt Didactief een openbaar interview met Martijn Meerhoff, schoolleider van het gloednieuwe Cartesius 2, en zijn collega’s over onderwijsonderzoek in de school (lokaal B 0.13). Wat levert het op en hoe kun je het stimuleren?

Om 12.00 uur is er dan nog een praktische workshop Schrijven voor Collega’s: hoe zorg je er voor dat de uitkomsten van je onderzoek ook lekker leesbaar op papier komen zodat je collega’s er ook iets aan hebben? Pen en papier (of iPad meenemen) graag!

Het wordt een drukke zaterdag, de 8e: Didactiefs Belgische correspondent Pedro de Bruyckere geeft een lezing ‘Wapen je tegen onzin!’ en de middag eindigt met de verkiezing van de landelijke leraren van het jaar.

Bronvermelding

1 Meer informatie en het hele programma van onderwijsstad Rotterdam
2 Het programma van het Lerarencongres

Click here to revoke the Cookie consent