Nieuws

Meer oog voor de jonge mantelzorger

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 02-06-2020 Gewijzigd op 02-06-2020
Eén op de vijf jongeren zorgt thuis voor een familielid. Door de coronacrisis komt er nog meer op hun bordje. Om opleidingen hier op te attenderen is er tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger, van 1 tot 7 juni, een speciale toolkit beschikbaar.  

‘Door de coronacrisis is er behoorlijk wat druk bijgekomen. Mijn broer en zus waar ik voor zorg, gaan niet meer naar de dagbesteding. Nog meer zorgtaken dus, terwijl op school alles doorgaat. Voor jonge mantelzorgers is er vrijwel niets geregeld.’ Aldus een van de ervaringsverhalen uit de toolkit die de Landelijke Vereniging voor Mantelzorgers deze week lanceert. Doel is om decanen en studentbegeleiders te attenderen op de druk die sommige studenten door zorgtaken ervaren en op de noodzaak hen te ondersteunen.

Zorgen

Door mantelzorg heeft een op de vijf jongeren niet alleen minder tijd voor studeren, hun hoofd is er ook minder bij door zorgen, stress en vermoeidheid. Dit kan leiden tot lagere cijfers of zelfs studievertraging.
De coronacrisis versterkt dit. Veel jonge mantelzorgers maken zich zorgen over de gezondheid van hun naasten. Ze zijn bang het virus te verspreiden in het gezin en durven daarom soms niet meer naar buiten. En doordat externe zorg en dagbesteding vaak wegvalt, krijgen ze nog meer op hun bordje. Jonge mantelzorgers hebben de neiging zichzelf weg te cijferen; ze willen hun ouders niet opzadelen met hun problemen. De kans dat ze tijdens deze coronacrisis zwijgen, is des te groter.
Hun opleidingsinstelling en docenten hebben er vaak geen weet van dat ook jongeren mantelzorger kunnen zijn. Hierdoor stuiten studenten soms op onbegrip als ze afwezig zijn of hun werk niet af hebben.
Meer openheid is daarom belangrijk, stelt Rick Kwekkeboom, lector Langdurige zorg en Ondersteuning bij de Hogeschool van Amsterdam. Hij doet onderzoek naar studenten met zorgtaken. ‘We stimuleren studerende mantelzorgers om meer over hun situatie te praten en door betere begeleiding van deze studenten maken we het mogelijk dat zorg en studie beter te combineren zijn.’ De toolkit dient als hulpmiddel om jonge mantelzorgers te (h)erkennen en te ondersteunen. Hij bevat naast ervaringsverhalen praktische tips en handvatten.

Op 9 is er juni tussen 10.00-11,00 uur een (gratis) online presentatie van de toolkit voor decanen en studentbegeleiders via Microsoft Teams.

Click here to revoke the Cookie consent