Nieuws

Leraren krijgen trainingen om radicalisering te herkennen

Tekst Redactie Didactief
Gepubliceerd op 17-03-2015 Gewijzigd op 23-10-2016
Scholen kunnen een belangrijke rol spelen in de aanpak van radicalisering. Daarom gaat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) docenten trainen in het herkennen van extremisme onder leerlingen, schrijven minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker in een brief aan de Tweede Kamer.

De school is een van de plekken waar radicalisering van jongeren al vroeg zichtbaar kan worden, schrijven de bewindslieden. Daarom is het belangrijk dat leraren radicalisering kunnen herkennen, en dat ze weten hoe ze ermee moeten omgaan. Om scholen daarbij te helpen neemt het ministerie een aantal maatregelen, zoals het verzorgen van een training voor docenten.

De trainingen zijn gratis en zullen worden aangeboden door het NCTV en een speciale eenheid van het ministerie van Sociale Zaken. Daarnaast komt er een landelijk interventieteam dat scholen die te maken krijgen met radicaliserende jongeren kan helpen. Met vragen over radicalisering kunnen scholen ook terecht de telefonische helpdesk van School en Veiligheid.

Verder benadrukken Bussemaker en Dekker in hun brief dat scholen ook een belangrijke preventieve functie hebben. Door leerlingen al vroeg een gevoel van burgerschap bij te brengen en de dialoog over normen en waarden te stimuleren, kunnen scholen radicalisering helpen voorkomen.

Kijk voor meer informatie over radicalisering op www.schoolenveiligheid.nl/radicalisering.

Click here to revoke the Cookie consent