Nieuws

Lekker buiten les

Tekst Eline Geus
Gepubliceerd op 05-04-2017 Gewijzigd op 05-04-2017
Geef jij wel eens buiten les? Probeer het eens uit op de Nationale Buitenlesdag op 11 april.

Buiten lesgeven, dat komt maar zelden voor. Uit onderzoek van DUO Onderwijsonderzoek blijkt dat 99,5% van de lessen binnen wordt gegeven, maar dat leraren liefst 25% van de lessen buiten zouden willen geven. Bijna alle leraren (97%) denken dat leerlingen graag buiten les zouden krijgen.

Hoogleraar Pedagogiek en Onderwijskunde Louis Tavecchio is het daarmee eens. Het is volgens hem een goede manier om aan de verschillende behoeftes van jongens en meisjes tegemoet te komen: ‘In Australië wordt het reguliere lesplan al vaker onderbroken en gaan de leerlingen even naar buiten. Dat heeft geen negatief effect op de meisjes, maar jongens gaan er wel op vooruit. Tijdens zo’n korte onderbreking gaan de meiden in een groepje kletsen op het plein, de jongens stuiven de school uit. Zij moeten echt hun energie kwijt.’

Lijkt het jou wel wat maar heb je behoefte aan tips? Geef je school dan hier op en ontvang een gratis buitenlesbundel met uitgewerkte lessen. De nationale buitenlesdag wordt mogelijk gemaakt door Jantje Beton en IVN.

 

Vincent van Grinsven, Aart van Grootheest & Henk Westerik, Rapportage onderzoek buitenles. Duo Onderwijsonderzoek, in opdracht van Jantje Beton en IVN, 2016.

 

Click here to revoke the Cookie consent