Recensies

Leestips van Merel van Vroonhoven

Tekst Merel van Vroonhoven
Gepubliceerd op 11-11-2021 Gewijzigd op 16-11-2021
Leraar en oud AFM-voorzitter Merel van Vroonhoven geeft leestips. Zij staat momenteel drie dagen per week voor een so-klas en werd geïnterviewd voor ons novembernummer. Wat inspireert haar?

Curriculum

Het boek Wetenswaardig van Erik Meester laat je nadenken over de inhoud en vorm van het onderwijs in je school. Het is wat mij betreft niet alleen voor schoolleiders, maar juist ook voor leraren: gezamenlijk een consistent en samenhangend curriculum in de praktijk brengen zonder leraren blijft anders een papieren werkelijkheid.

Erik Meester, Wetenswaardig. Pica, Amsterdam, 2021.

 

Nieuwe Naaijkens

De school als werkplaats. Gereedschap voor een sterke kwaliteitscultuur verschijnt binnenkort, het nieuwste boek van Eva Naaijkens en Martin Bootsma ( En wat als we nu weer eens gewoon gingen lesgeven?). Ik mocht het vast proeflezen. Het is weer zeer lezenswaardig en staat vol praktische voorbeelden hoe je daadwerkelijk een kwaliteitscultuur vormgeeft in de praktijk.

Eva Naaijkens en Martin Bootsma, De school als werkplaats. Gereedschap voor een sterke kwaliteitscultuur. Pica, Amsterdam, maart 2022.

 

Handboek soldaat

De klassieker EDI (Expliciete Directe Instructie 2.0). van Hollingsworth & Ybarra, vertaald en bewerkt door Marcel Schmeier vormt samen met Orde houden (vernieuwde editie) van René Kneyber een ‘handboek soldaat’. Een absolute must voor elke beginnende leraar. 

John Hollingsworth, EDI (Expliciete Directe Instructie 2.0). Tips en technieken voor een goede les. Pica, Amsterdam, 2020. René Kneyber, Orde houden (vernieuwde editie) . Phronese, Culemborg, 2020.

 

 

Verder lezen

1 Focus en daadkracht

Click here to revoke the Cookie consent