Recensies

Leestips Peggy Brandon

Tekst Peggy Brandon
Gepubliceerd op 08-11-2023 Gewijzigd op 03-11-2023
Peggy Brandon is kwartiermaker van het Nationaal Slavernijmuseum in oprichting en directeur van Mocca, expertisecentrum cultuuronderwijs Amsterdam. Didactief interviewde haar en ontving interessante lees- en kijktips

Boni de musical

Ga naar Boni de musical, over verzetsheld Boni en zijn strijd tegen de slavernij in de Surinaamse binnenlanden. Dansers, zangers, acteurs en muzikanten voeren je terug naar de achttiende eeuw.

bonidemusical.nl

 

Black Achievement Month

Er is jaarlijks in oktober een Black Achievement Month met een landelijk programma. Het festival wil talenten van mensen met Afrikaanse roots in de schijnwerpers zetten via film, dans, theater en debatten.

blackachievementmonth.nl

 

Nederland Wordt Beter

Stichting Nederland Wordt Beter zet zich in voor bewustwording en educatie over het Nederlandse koloniale- en slavernijverleden. Je vindt er gratis lespakketten met thema’s als ‘empathie’, ‘Nederlands slavernijverleden en racisme’ en ‘de geschiedenis van Sint en Piet’. Op verzoek verzorgen ze gastlessen en lezingen.

nederlandwordtbeter.nl

 

Henna Goudzand Nahar

Henna Goudzand Nahar heeft een mooi boek geschreven over slavernij in Suriname, Op de rug van Bigi Kayman. Aan de hand van verhalen kun je met hele jonge kinderen al praten over vrijheid en onvrijheid, over wel of geen eten hebben. In de illustraties van Hedy Tjin zijn kinderen van kleur niet zomaar een bruin vlekje op papier: ze hebben echte gelaatstrekken. Die echtheid is ontzettend belangrijk. We moeten kinderen rolmodellen laten zien die gezond zijn voor hun eigenwaarde. Ook mooi van Nahar: Suikerland.

Henna Goudzand Nahar en Hedy Tjin (ill.), Op de rug van Bigi Kayman, Querido, 2021. 

Henna Goudzand Nahar en Renate Siepel (ill.), Suikerland. Querido, 2023. 

 

Lees ook het interview met Peggy Brandon.

Verder lezen

1 Tot slaaf gemaakt

Click here to revoke the Cookie consent