Recensies

Leestips Pauline Jansen

Tekst Pauline Jansen
Gepubliceerd op 02-03-2023 Gewijzigd op 11-04-2023
Beeld Shutterstock
Pauline Jansen is hoogleraar Ontwikkelingspsychopathologie en verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en het Erasmus Medisch Centrum. Ze pleit ervoor kinderen al jong te leren omgaan met stress en emoties. Aan Didactief gaf ze lees-, film- en speltips.

Nederlands Jeugdinstituut

Dit is een informatieve site voor ouders, jongeren en professionals, met betrouwbare informatie over veelvoorkomende psychische problemen bij jongeren (denk aan angst, autisme, ADHD of somberheid). Ook geeft het praktische tips, bijvoorbeeld over hoe professionals bij kunnen dragen aan mentaal welbevinden van kinderen en jongeren, of over hoe je met kinderen kan praten over actuele, ingrijpende gebeurtenissen, zoals oorlog.

https://www.nji.nl/professionals

 

Inside Out

Een geweldige animatiefilm van Pixar over de 11-jarige Riley, die vanwege haar vaders werk van het platteland naar San Francisco verhuist. In de film kruipen we in het hoofd van Riley, wat een levendig controlecentrum blijkt te zijn met als hoofdpersonen Vreugde, Verdriet, Angst, Walging en Woede. De film biedt diverse aanknopingspunten om met kinderen te praten over gevoelens en gedachten, en hoe die je gedrag beïnvloeden. Bij jongere kinderen kan dit heel simpel beginnen met het proberen te herkennen van emoties, terwijl bij oudere basisschoolleerlingen het gesprek kan gaan over manieren om om te gaan met bepaalde gevoelens en gedachten.

Pete Docter, Inside Out. Pixar Animation Studios, 2015.

 

Openhartig

Openhartig is een spel dat bestaat uit kaarten met vragen en opdrachten die jongeren en kinderen uitdagen om na te denken: wie ben ik? Wat wil ik? Wat maakt mij uniek? Wat is nodig om mezelf te kunnen zijn? Deze vragen kunnen helpen om in gesprek te komen met jongeren.

Openhartig, versie Puberteit of versie Kids. Open up!, 2017.

 

Blauwe dagen

Het boek gaat over Janna, die al een tijdje niet zo lekker in haar vel zit. Als haar vriendje het uitmaakt, krijgt ze steeds meer moeite om te genieten en zakt ze weg in een leegte. Uiteindelijk krijgt ze hulp van een psycholoog. Dit is een mooi boek voor jongeren om te lezen en met elkaar te bespreken. Op de website van de schrijfster wordt ook een lesbrief aangeboden met daarin tips om het boek klassikaal te bespreken.

Caja Cazemier, Blauwe dagen, Ploegsma, 2020. € 16,99. 12-15 jaar.

 

Lees ook het interview met Pauline Jansen.

Click here to revoke the Cookie consent